Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM IGNABERGA 5:9 - husnr 1, IGNABERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

IGNABERGA KYRKA (akt.)
2021-09-16
Interiörbeskrivning
Interiören har allmänt ett eftersatt skick med stort underhållsbehov, främst avseende ytskikt som utförts med olämplig färg (organisk) men även omputsning, omfogning av golv mm.

Genom västentrén nås vapenhuset med golvbeläggning av gult kvadratiskt tegel med avfasade hörn och svarta mellanstenar. Väggarna är slätputsade och målade i bruten vit kulör. Stora flagningsskador visar den ursprungliga färgsättningen i gulockra. Taket är klätt med gråmålad pärlspont. I söder leder en svängd trätrappa med barriär av svarvade ståndare och profilerad överliggare målad i grågrönt upp till tornets övre våningar. Trappan är försedd med en grind i svartmålat smide. Fönstren saknar innerbågar.

Kyrkportens insida har utformning och färgsättning lika utsidan. Mot kyrkorummet leder en rakt avslutad pardörr med tre fyllningar per dörrblad målad i grågrönt.

Långhuset har i mittgången samma golvbeläggning som i vapenhuset medan bänkinredningen står på upphöjda skurgolv av gran. I mittgången finns äldre träluckor för varmluftsanläggning med sekundära galler på sidorna. Väggarna är slätputsade och målade i ljusgrått. Även här syns spår av den ursprungliga färgsättningen i gulockra. De djupa fönsternischernas övre del har omfattningar av profilerade lister som sammanbinds av horisontella profilerade listband i höjd med fönsternischernas valvanfang. Listband löper även i höjd med nischernas nederkant. Mellan omfattningarna pryds väggytorna av stuckrosetter i form av fyrpass. Fönstren saknar innerbågar. Innertaket utgörs av ett tredingstak med synlig takstol med figursågade tassar som bryter upp en kraftig takfris med tandsnitt och sågtandslist. Ytorna mellan högbenen är kassetterat med ramverk av profilerad panel och fyllningar av pärlspont. Taket inklusive takfrisen är gråmålat.

Orgelläktaren i väster upptar hela långhusets bredd och vilar i murverken. Det framskjutande mittpartiet bärs i framkant upp av två dekorsågade pelare med profilerade kapitäl under volutformade konsoler. Läktarbarriären är uppbyggd av svarvade kolonnetter med tärningskapitäl med en bred och enkelt profilerad överliggare. Läktaren har en enkel grå marmorering.

Koret avskiljs från långhuset av en stor rundbågig triumfbåge, men den två steg högre golvytan skjuter även ut i långhusets östra del där predikstolen med baldakin återfinns i nordöstra hörnet. Den högre golvytan avskärmas här av en gråmarmorerad korbarriär snarlik läktarbarriären, men kolonnetterna har attisk bas. Partiet framför mittgången är bortplockat och förvaras nu på vinden, med ursprunglig färgsättning i två nyanser av ockra och detaljer i rött. Korets golv, väggar och tak är utformade lika långhusets.

Sakristian i den tresidiga absiden avskiljs av en tredelad skärmvägg i ramverkskonstruktion, i vilken altaruppsatsen är integrerad. De yttre partierna är snedställda, med varsin fyllnadsdörr. Hörnen markeras av profilerade och figursågade pelare med skuren ornamentik. Väggen är gråmarmorerad med förgyllda detaljer och avslutas upptill med en fris av skurna fyrpass. Sakristian har ytskikt lika kor och långhus. Framför prästingången finns ett enkelt vindfång klätt med pärlspont.

Första tornvåningen har omålat brädgolv, putsade och vitmålade väggar innertak av gråmålad pärlspont. Orgelläktaren nås genom en gråmålad fyllnadsdörr. En gråmålad trätrappa leder upp till andra tornvåningen med golv och väggar lika första tornvåningen medan golvet utgörs av klockvåningen synliga golvbjälklag. Klockvåningen nås via en enkel omålad trätrappa och har obehandlat brädgolv, vitkalkade väggar och tak av bred omålad pärlspont på synliga bjälkar. Rummet upptas till största del av klock- bocken i furu. Via en liten välvd murverksöppning på andra tornvåningen nås vinden som endast utgörs av utrymmet mellan tredingstaket och nock. Takstolskonstruktio- nen är utförd i fur och golvet är belagt med ett obehandlat brädgolv. På vinden förvaras ett mindre upplag av gammalt formtegel, delar av den nämnda korbarriären samt äldre takfönster i järn.

Inredning och inventarier

Inredning och inventarier är genomgående samtida med kyrkan, möjligen ritade av Ferdinand Boberg.

Altaret av brunmålat trä integrerat i absidskranket.

Även altaruppsatsen är integrerad i absidskranket och utgörs av ett gavelmotiv där figursågade pilastrar med skuren ornamentik bär upp en fronton som kröns av ett klöverbladskors. Centralt ett rundbågigt fält med altartavla, en oljemålning på duk som framställer Maria Magdalenas möte med den uppståndne Jesus, signerad Mårten Eskil Winge 1888. Färgsättning i grå marmorering med förgyllda detaljer.

Den halvrunda altarringen har gråmarmorerade kolonnetter lika korbarriärens och bred brunfernissad överliggare. Det innan- förliggande brädgolvet har rester av äldre schablonmålningar.


Predikstolen med baldakin är utförd i gråmarmorerat trä med förgyllda detaljer. Den fyrsidiga korgen är uppbyggd med en rundbågearkad som bärs upp av engagerade kolonnetter. Fyllningarna pryds av stjärnor och strålglans. Över- och understycken utgörs av förkroppade listverk. Foten är klockformad i ramverkskonstruktion. Baldakinen utgörs av ett oktagonalt parti i ramverkskonstruktion över predikstolen som har en rak förlängning för montage dikt an långhusets nordöstra hörn. Sidorna pryds av tågsandslist och hörnen markeras av postament med urnor och hängande knoppdekor. Taket är utformat som ett torntak eller en lanternin med rundbågearkad snarlik predikstolens och krönkors.

Dopfunt finns inte i kyrkan.

Bänkinredningen utgörs av lösa bänkar av parkbänkstyp med gjutjärnsgavlar, målade i grågrönt. Närmast koret har 2–3 bänkrader tagits bort.

Orgeln med 12 stämmor fördelade på två manualer och bihängd pedal är tillverkad av Rasmus Nilsson, Malmö. Den är i nuläget fungerande men ostämd, nedsmutsad och mögelangripen och beskrivs av orgel- expert Anders Johnson som ”en av Skånes viktigaste och klangskönaste orglar från 1800-talet, definitivt en av de viktigaste orglarna i vår lokala orgelhistoria. Den bäst bevarade Nilsson-orgeln av samtliga som bör tjäna som förebild och referens vid renovering av hans andra orglar.” Den femdelade orgelfasaden med krenelerade krön är ritad av arkitekt Ferdinand Boberg. Möjligen ligger Boberg även bakom kyrkans övriga inredning, då innehåller samma rundbågemotiv och kolonnetter som återfinns i bland annat predikstol och altarring. Fasaden är gråmålad med förgyllda listverk.

Kyrkan har två kyrkklockor i brons. Lillklockan göts 1772 av Abraham Palmberg, Kristianstad, och hängde tidigare i en klockstapel vid gamla kyrkan. Klockan är dekorerad med ornamentbårder, lister och inskriptioner. Storklockan är enligt dess inskription omgjuten 1905 av K.G Bergholtz & co i Stockholm och pryds bland annat av ornamentbårder, grotesker, bladkransar samt en medaljong med Oscar II:s porträtt.

Till kyrkans ursprungliga inredning hör även en samkomponerad psalmnummertavla med tillhörande stege som hänger på långhusets östra vägg söder om triumfbågen samt diverse belysningsredskap.

Källa: Ignaberga nya kyrka, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-06-13.