Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOLNA SUNNAN 10 - husnr 3

 Byggnad - Värdering

1/26/11
Motivering
Grönt = Fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Sunnan 10, 11 och 13 utgörs av lamellhus från 1971 med plantak och fasader i skiftande, tidstypiska material. Utgångspunkten är ett fyravåningshus som anpassats till terrängen vilket gör att flera av byggnaderna ligger i sluttning med en- eller flera souterrängvåningar, ett hus är endast i tre våningar. Från sockel till fasadkrön löper horisontala band av skivor med natursten i fönsterbröstningar och som balkongfronter - till de indragna balkongerna. De växlas med band av enluftsfönster med färgade plåtpartier emellan. Genom en varierad men systematisk utformning har fasaderna fått stark horisontalverkan. Gavlarna är klädda i gult tegel. Balkongnischernas väggar är klädda i tidstypisk brunlaserad träpanel. De tre kvarteren har enskilda färgteman som upprepas i fasadplåtarna och delvis i fönsterfärgsättningen. Fasaderna som vetter utåt mot parkområdet och de allmänna gångvägarna har en enhetlig brun färgsättning. Den individuella färgsättningen inne i kvarteren förstärker gränsen mellan det privata/intima och det offentliga - gult (för det norra kvarteret), rött (för det sydöstra) samt grönt (för det sydvästra). Ursprungligen hade även fönstren samma färgsättning men genom fönsterbyten är vissa fönster nu vita men många har också kvar sin ursprungliga färgsättning.

Genom sin placering och utformning kan man tydligt se hur husen anpassats till sin omgivning. Tack vare sin låga byggnadshöjd och plana tak konkurrerar de inte visuellt utan förstärker de vertikala majestätiska blå husen på bergets höjd. De bruna tonerna i naturstenen, det gula teglet och de bruna plåtarna på ytterfasaderna bidrar till en lugn och mättad miljö kring kyrkan och visar på så sätt bostadshusens underordning till den. Anpassningen till den befintliga bebyggelsen, den välbevarade markplaneringen med avskiljda genomtänkta gårdar, den bilfria miljön samt den fina rumsligheten i området har bidragit till en helhetsmiljö med starka kvaliteter.

Det låga lamellhuset med plantak är själva kärnan i utbyggnaden av miljonprogrammet och finns representerade över hela landet. Byggnaderna i det lilla bostadsområdet Sunnan 10, 11 och 13 är mycket välbevarade och representativa exempel - i materialval såväl som i utformning - på det sena 1960- och det tidiga 1970-talets bostadsbyggande. De uppfördes i en småskalig, lågmäld men raffinerad folkhemsarkitektur med stark modernistisk prägel och är arkitektoniskt ett av de bästa exemplen på hur denna bebyggelse kunde utformas.

Alla förändringar av byggnaden eller miljön kan inverka negativt på det kulturhistoriska värdet.