Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOLNA STYCKJUNKAREN 3 - husnr 1

 Byggnad - Värdering

2/1/11
Motivering
Blått = Fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminne i kulturminneslagen. Byggnadsminnen samt kyrkobyggnader skyddade enligt 4 kap i kulturminneslagen.

I Stockholmstrakten finns några nationella huvudkontor för multinationella bolag, uppförda på 1960- och 70-talen, som är av stort arkitekturhistoriskt intresse. Hit hör Canons tidigare kontor i Sätra, IBM på Lidingö och Johnson & Johnsons kontor i Rotebro. Av intresse är dels att man föredrog lägen utanför stadskärnan och istället lokaliserade sig till goda kommunikationslägen utanför tullarna, dels att man satsade på en medveten arkitektur – en arkitektur som skulle manifestera företagens framgång och image. Även svenska bolag som Anticimex värdesatte en omsorgsfull och medveten arkitektur för sitt huvudkontor (Liljeholmen). Till denna grupp av kulturhistoriskt intressanta kontorshus hör även AB Svenska Shells f d kontor i kvarteret Styckjunkaren i Huvudsta.

För ritningarna svarade Folke Löfströms arkitektkontor och Shells eget projekteringskontor. Tillsammans skapade de en av de mest särpräglade kontorsbyggnaderna i landet. Byggnaden ritades 1968 och uppfördes 1972-74. Arkitekturen håller genomgående mycket hög kvalitet. Den friliggande byggnaden är uppförd i brutalistisk stil och är närmast besläktad med tidens kyrkobyggnader och andra offentliga byggnader som stadshus, konserthus etc. Liksom i sådana monumentalbyggnader är såväl helhet som detaljer genomarbetade och mycket konsekvent och precist utförda. Byggnaden har en stark form med skulptural framtoning och denna karaktär förstärks av fasadernas slutenhet och av att stora delar av den indragna sockelvåningen är uppglasade. Formen avviker kraftigt från de flesta samtida svenska kontorshus som var konventionellt uppbyggda med cellkontor längs korridorer. Shell valde istället att efter amerikansk förebild placera de anställda i kontorslandskap, något som gav större arkitektonisk frihet.

Fasadmaterialen är typiska för 1970-talet och bjuder på effektfulla kontraster; ljusa vitbetongelement med frilagd ballast står mot utfackningsväggar klädda med mörkt bruneloxerat aluminium.

En viktig förändring av arkitekturen genomfördes kring år 2000 när byggnadens slutenhet mildrades genom upptagande av nya fönsterslitsar i aluminiumfasaderna. Ändringsarbetet gjordes emellertid med stor känsla för byggnadens form och uttryck. Tack vare att man ersatte plåtkassetter av glas i aluminiumprofiler ändrades inte fasadernas rytmisering eller linjespel. I övrigt är exteriören välbevarad - endast mindre ändringar på taket har gjorts under 1980-talet. Parkeringsytorna på fastigheten utökades i slutet av 1970-talet. Annars är även den ursprungliga och ambitiösa markplaneringen av landskapsarkitekt Jan Särg välbevarad och den utgör en viktig del i anläggningens helhetsverkan.

Shells f d kontorshus är med sin särpräglade modernistiska arkitektur en anläggning med högsta kulturhistoriskt värde. Alla förändringar av byggnaden eller miljön kan inverka negativt på det kulturhistoriska värdet.