Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRKÖPING ORREKULLA 1:3 - husnr 2, KROKEKS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Krokeks kyrka (akt.), KROKEKS KYRKA (akt.)
12/7/06
Motivering
Kyrkobyggnaden
Krokeks kyrka är exteriört sett en mycket god representant för de kyrkor som uppfördes i nygotisk stil under senare delen av 1800-talet. Dess yttre karaktäriseras av de röda tegelfasaderna med dekor och omfattningar i gult tegel, strävpelare, spetsbågiga gjutjärnsfönster, ett brant plåtklätt sadeltak och tornavslutningen med spetsiga gavlar och hög spetsig tornspira. Interiörens utformning tillhör däremot Kurt von Schmalensees ombyggnad 1957 som innebar en total omgestaltning av kyrkans inre och omfattade alla ytskikt och all inredning. Formspråk och materialval såsom tegel, marmor, mässing och omålat trä är typiskt för den modernistiska arkitekturen. Värt att uppmärksamma är en dopfunt och en kyrkbänk som sannolikt har tillhört kyrkans originalinredning. Till kyrkans få konstnärliga utsmyckningar hör konstnären Jan Brazdas glasmålningar i kor och vapenhus. Kyrkorummet är i det närmaste oförändrat sedan 1950-talet och utgör ett välbevarat exempel på arkitekt Kurt von Schmalensees helhetsgestaltningar av kyrkorum.


Sammanfattning
• Exteriören som karaktäriseras av en konsekvent och väl genomförd nygotik, utgörs av röda tegelfasader med en tidstypisk tegelornamentik i gult tegel, spetsbågiga gjutjärnsfönster, en spetsbågig västportal, ett brant plåtklätt sadeltak samt en tornavslutning med spetsiga gavlar och en hög, spetsig spira.

• Interiören präglas helt och hållet av 1950-talets nygestaltning i modernistisk stil som är mycket tidstypisk i sina avskalade former, materialval och en konstnärlig utsmyckning som är koncentrerad till korfönstrens glasmosaiker.