Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MOTALA ÄLVESTAD 11:1 - husnr 1, ÄLVESTADS KYRKA

 Byggnad - Värdering

ÄLVESTADS KYRKA (akt.)
10/18/07
Motivering
Kyrkobyggnaden
Den kulturhistoriska bedömningen gjordes vid den ursprungliga inventeringen år 2003.

Kyrkans torn och en stor del av murverket i södra långhusväggen är från den medeltida byggperioden och en viktig källa till kunskap om medeltida murverk. I synnerhet tornets inre murverk med bl a spår av formträ visar på den tidens byggteknik. Kyrkan präglas idag, trots flera restaureringar, av den gestaltning den fick vid 1700-talets omfattande om- och tillbyggnader. Till inventarierna från den tiden hör predikstol, orgel och altaruppsats.
Under 1900-talet har ett flertal renoveringar utförts, den mest omfattande renoveringen utfördes interiört 1994 efter arkitekt Jerk Altons ritningar.

Sammanfattning

• Kyrkans medeltida murverk och övriga medeltida byggnadsdetaljer, som t ex fyra järndörrar , utgör värdefulla historiska dokument.

• Den synliga övergången på södra fasaden mellan den medeltida kyrkan och 1700-talets ombyggnad är viktig för förståelsen av kyrkans byggnadshistoria.

• Den i huvudsak klassicistiska interiören och altartavlan med sin draperimålning är en väsentlig del av kyrkans karaktär.

• Korbänkarna med trappor till nummertavlorna är en viktig del av det nyklassicistiska kyrkorummet.

• Texten på luckorna till de bänkrader som var avsedda för 1:a och 2:a Lifgrenadjärsregementet har ett stort samhällshistoriskt intresse.

• Orgelläktaren med sina pelare visar tydliga spår på förändring, som bidrar till förståelse av byggnadshistorien.