Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster OVANÅKER ÖJUNG 8:1 - husnr 1, ÖJUNGS KAPELL

 Byggnad - Värdering

Öjungs kapell (akt.), ÖJUNGS KAPELL (akt.)
7/7/04
Motivering
Öjung ligger i gränslandet mellan Edsbyn och Färila, varifrån bybornas väg till sockenkyrkan i Ovanåker var lång och besvärlig. Detta resulterade i att ett kapell uppfördes.
Kapellet ger oss idag social- och kommunikationshistoriska perspektiv över befolkningens tidigare livsvillkor i en utpräglad skogsbygd. Att man långt ute i skogsbygden, i en liten by lät uppföra ett kapell, skvallrar även om kyrkans självklara och betydelsefulla del i människans liv under den här tiden.

Öjungs kapell ligger fritt på en höjd, omgiven av naturlig skogsvegetation. Kapellet är idag ett välbevarat byggnadshistoriskt dokument över ett enklare kapell uppfört i en skogsbygd med mindre resurser. Kapellbyggnaden har uppförts med lokala material och i måttfull storlek och i en arkitektur, som anpassats efter bygdens tillgångar och knappa invånarantal. Det enklare utförandet kan även förklaras av att kapellet sågs som ett komplement till den stora sockenkyrkan. Trots de små resurserna har man dock haft estetiska ambitioner med det tidsenliga och nyklassicistiska formspråket, även om det utförts förenklat.

Kyrkogården är, förutom en grusgång fram till kapellet, gräsbevuxen och mycket enkel till sin karaktär.


Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

• Kyrkans exteriör med locklistpanel och dekorativa snickerier, fönster och falsade plåt på huven är ett fint exempel på ett enklare kapell från 1800-talets andra hälft.

• Kyrkans interiör med ursprungliga snickerier, bänkinredning, altaruppsats, altarring och predikstol är ett arkitekturhistoriskt exempel på det nyklassicistiska formspråket i ett enkelt utförande.

• Kyrkogårdens och gravvårdarnas enkla karaktär är intimt förbundna med kapellets mer anspråkslösa arkitektur.

• Kyrkogårdens entréparti med stenstolpar och järngrind, samt det förhållandevis stora antalet järnkors från sekelskiftet ger området särskild prägel.

• Kyrkans fria läge med omgivande skogsterräng förstärker kapellets karaktär som enkelt kapell i skogsbygd.