Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster OVANÅKER ALFTA PRÄSTBORD 2:1 - husnr 1, ALFTA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Alfta kyrka (akt.), ALFTA KYRKA (akt.)
5/9/06
Motivering
Den omfattande kyrkoanläggningen i Alfta är ett betydande inslag i samhället. Med allt från kyrka och prästboställe till församlingshem redovisas olika tiders verksamhet på ett mycket tydligt sätt. Den vita kyrkan i nyklassicistisk stil står i blickfånget och är alltjämt ett bra exempel på det sena 1700-talets smakriktning. Dess interiör speglas av ljus och rymd vilket är typiskt för dåtidens kyrkor, men även av de två omfattande renoveringar som genomfördes omkring 1900 samt på 1950-talet. De två kyrkogårdarna är slutna enheter av olika karaktär, men speglar sin tids syn på utformning och sammanlänkas genom sina gjutjärnsstaket.
Sammantaget utgör Alfta kyrka en komplex miljö med tydliga spår från olika tider. Helheten utgör ett viktigt värde tillsammans med kyrkoanläggningens storlek och placering i Alfta. Kyrkorummet karaktäriseras av de senaste dryga 100 årens förändringar med läktare, orgel, bänkinredning och altaruppsats. Ett betydande karaktärsdrag är även den sent tillkomna fasta inredningens frodiga färgsättning mot kyrkans och den tidiga fasta inredningens återhållsamma och ljusa.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkomiljön med kyrkan, gravkapellet, gamla och nya kyrkogården samt prästgården, men även församlingshemmet, är en stor och sammanhållen miljö med en lång historia av kyrklig verksamhet på platsen.
• Kyrktornet är den enda del av kyrkan som fortfarande har murverk bevarade från medeltiden.
• Kyrkans och gravkapellets strama och ljusa klassicistiska exteriör är konsekvent genomförd och har förändrats endast i detaljer sedan uppförandet.
• Orgelläktaren, orgelfasaden, altartavlans omfattning och altarringen härstammar från 1898-års renovering och utgör betydelsefulla och sammanhängande delar av kyrkorummet.
• Predikstolen har utöver konstnärliga värden även stora lokal- och personhistoriska värden då den är tillverkad av två snickare från Alfta.
• Kyrkogårdarnas olika karaktär med höga lövträd och låga ansade häckar som delar kvarteren på den gamla, medan den nya är öppen utan dominerande högre vegetation.
• Gamla kyrkogårdens gjutjärnsstaket är intakt och har även stått modell för staketet runt den nya, vilket knyter dem samman.