Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG BISKOPSGÅRDEN 90:1 - husnr 1, LÄNSMANSGÅRDENS KYRKA

 Byggnad - Värdering

LÄNSMANSGÅRDENS KYRKA (akt.)
5/30/06
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING


LÄNSMANSGÅRDENS KYRKA är en småkyrka som invigdes 1972. Arkitekt var Torsten Hansson genom firman HPS planering AB. Den nya kyrkan ersatte den "vandringskyrka" som sedan 1966 funnits på platsen. Vandringskyrkan flyttades 1972 till Bjurslätt. Meningen var att Länsmansgårdens och Hammarkullens kyrkor skulle bli de första i en serietillverkning.

Kyrkan ligger invid Länsmanstorget med en kyrkbacke av konststenplattor som tidstypiskt binder ihop kyrkan med centrumanläggningen. Kyrkan är sammanbyggd med församlingshemmet på östra sidan De två byggnadskropparna omsluter en atriumgård. Av stor betydelse för anläggningen är klockstapeln som manifesterar kyrkobyggnaden. Klockstapeln är enkelt utformad i betong med en träkonstruktion runt klockverket.

KYRKOBYGGNADEN är enkel och anspråkslös men typisk för 1970-talet. Det mörka branta taket som höjer sig över den låga församlingsbyggnaden dominerar byggnaden. Kyrkans höga gavlar är inklädda med brun plåt. Fasaderna på kyrkans långsidor är låga (ca 1,3 meter) och gjutna i betong. I takfallet mot öster utefter nocken sitter 12 takfönster med omfattningar av plåt. På långsidan åt väster finns i vardera änden rektangulära glasade dörrpartier inramade av en kraftigt utskjutande omfattning av betong som bryter igenom takfoten. Entrén är förlagd till den norra sammanlänkande byggnadsdelen mot torget.

KYRKORUMMET är rektangulärt och har en nord - sydlig orientering med altaret i söder, utan särskild markering av koret. Det branta och höga taket med sin veckade form dominerar rummet och leder tankarna till ett tält. Rummet är slutet med ljusintag i taket och i vardera änden av rummet. Inredningen med altare, textil altartavla, altarring, predikstol, bänkar, orgel och dopfunt finns kvar sedan uppförandet och kyrkorummet är i sin helhet välbevarat.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Klockstapelns betydelse som markering av kyrkan.
- Enkel och anspråkslös 1970-tals kyrka