Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG DONSÖ 1:353 - husnr 1, DONSÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

DONSÖ KYRKA (akt.)
3/30/06
Motivering
DONSÖ KYRKA ligger i Styrsö församling i Göteborgs södra skärgård. Hela området (f d Styrsö socken) är av riksintresse för kulturmiljövården. Området speglar det forntida fångstsamhällets fornlämningar och en varierad bebyggelse som ger uttryck för de olika öarnas skilda utveckling.

Donsö kyrka uppfördes 1932 som gravkapell, efter ritningar av Gustav Ljungman. Det placerades på den befintliga kyrkogården från 1830-talet. Innan 1932 fanns ingen kyrkobyggnad på begravningsplatsen. År 1955 byggdes gravkapellet om till kyrka, efter ritningar av Valdemar Bäckman.

KYRKOMILJÖN består av kyrka, kyrkogård och klockstapel. Donsö KYRKOGÅRD är en relativt stor ökyrkogård och har gravar från olika perioder. Den äldsta delen ligger i anslutning till klockstapeln och uppvisar flera monumentala gravvårdar och stora familjegravar. Ett minnesmonument över omkomna till havs står invid kyrkan. KLOCKSTAPELN på kyrkogårdens nordvästra del är sannolikt samtida med kyrkogårdens anläggande på 1830-talet.

KYRKOBYGGNADEN är en traditionellt utformad salkyrka med torn i väster och tresidigt avslutat kor i öster. Fasaderna är av trä, taket är täckt med lertegel. Uttrycket hämtar mer ur det tidiga 1900-talet än ur tiden för ombyggnaden på 1950-talet, delvis på grund av att kapellet från 1932 finns kvar i grunden. Kyrkporten i väster är det tydligaste 1950-talsinslaget i exteriören. Den höga smala kopparklädda tornspiran är identitetsskapande. Långhuset med panel och fönster är välbevarat från tiden som kapell.

KYRKORUMMET präglas av 1955 års ombyggnad till kyrka och är enkelt och funktionellt utformat. Rummets disposition är traditionell och trä är det dominerande byggnadsmaterialet. Rummet är ganska litet men öppet och luftigt.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Hela området (f d Styrsö socken) är av riksintresse för kulturmiljövården
- Klockstapeln, stenmurarna, de äldre gravvårdarna och minnesmonumentet