Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG KORTEDALA 18:5 - husnr 1, VÅRFRUKYRKAN

 Byggnad - Värdering

VÅRFRUKYRKAN (akt.)
6/8/06
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING

VÅRFRUKYRKAN uppfördes efter ritningar av Johan Tuvert och stod klar 1972. Den ligger på ett litet bergsparti öster om Runstavsgatan i Kortedala i nordöstra Göteborg.

KYRKOMILJÖN består av kyrka och församlingslokaler, samlade i ett byggnadskomplex, samt en kyrkotomt med ett fristående klocktorn. De olika verksamheterna är tydligt avläsbara i byggnadens exteriör. Hela anläggningen, inklusive murar och trappor, domineras av byggnadsmaterialet som består av platsgjutna betongelement där ballastmaterialet frilagts genom blästring.

KYRKOBYGGNADENS tak och det fristående klocktornet reser sig över resten av anläggningen, medan kyrkans administrativa verksamheter är inhysta bakom en mer lågmäld fasad. Kyrkans fristående klocktorn (norr om entrén) är dess starkaste särmärke.

Vårfrukyrkan är en modern variant av den klassiska basilikan. Den är treskeppig och har fönsterband mellan takfallen och kor i en smalare absid. Kyrkan har en väst - östlig sträckning med koret i öster.

KYRKORUMMET är stort, öppet och ljust. Ljus faller in genom högt placerade fönsterband längs långsidorna och genom ett stort fönsterparti i den västra väggen. Väggarna har markerade lodräta randningar. Temat med ränder följs upp i en enklare utformning i innertaket och stengolvet. Materialvalen är tidstypiska.

Kyrkorummets enkla utformning låter korväggens stora relief i naturbetong träda fram. Reliefen, "Korset och solen", är skapad av konstnären Odd Tandberg.

Kyrkan är i allt väsentligt oförändrad sedan uppförandet, både in- och utvändigt.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Korväggens relief i naturbetong
- Utvändigt domineras anläggningen i sin helhet av betong med frilagd ballast