Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG KORTEDALA 66:2 - husnr 1, ALLHELGONAKYRKAN

 Byggnad - Värdering

ALLHELGONAKYRKAN (akt.), Allhelgonakyrkan (akt.)
5/11/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING

ALLHELGONAKYRKAN uppfördes 1956 efter ritningar av Olof Geggen. Kyrkan har en sydvästlig – nordostlig sträckning, med koret i nordost. Den är Göteborgs första permanenta s.k. småkyrka som uppfördes med bidrag från Göteborgs småkyrkostiftelse.

KYRKOMILJÖN ligger på ett litet bergsparti nordost om Citytorget i norra Kortedala. Citytorget, Allhelgonakyrkan, Lövåsskolan och den sydvästra delen av bostadsområdet Adventsparken ingår i bevarandeprogrammet för Göteborgs kommun, som en tidstypisk miljö från sent 1950-tal. Den ursprungligen rektangulära kyrkobyggnaden med suterrängplan har efter en tillbyggnad på 1990-talet en vinkelställd planform. Byggnaden inramar en entréplats åt öster, där en fristående klockstapel är rest.

KYRKOBYGGNADEN är lätt asymmetrisk. Tegelfasaderna är uppbyggda med omväxlande indragna och utkragade partier, samt ett snedställt fasadparti åt norr. Fönstersättningen är bitvis symbolisk (apostlafönster och änglatrappa) och bitvis oregelbunden, styrd av ett planerat ljusinfall i kyrkan. Allhelgonakyrkan är ett gott exempel på en för 1950-talet medveten artikulerad tegelarkitektur.

KYRKORUMMET är mycket medvetet gestaltat. Rummet präglas av slutenhet, intimitet och enkelhet. Väggarna av tegel är odekorerade och dagsljusinfallet är asymmetriskt. De tolv höga apostlafönstren dominerar den södra fasaden medan den norra utmärks av den mjuka avtrappningen med predikstol och körläktare i två nivåer samt det indragna fasadparti som kröns av ett fönster med en änglatrappa. Det indragna fasadpartiet tillsammans med läktarens olika nivåer och läktarbarriären i trä mjukar upp en i övrigt nästan helt sluten vägg. Rummet har en ansenlig takhöjd och gestaltningen skapar ett rofyllt rum, där östväggens mosaik ges en framträdande plats.

Kyrkorummet är i allt väsentligt oförändrat sedan byggnadstiden.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan, miljön och omgivningarna är tidstypiska för 1950-talet
- Kyrkan är in- och utvändigt välbevarad sedan byggnadstiden