Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG NORDSTADEN 11:6 - husnr 1, CHRISTINÆ KYRKA

 Byggnad - Värdering

CHRISTINÆ KYRKA (akt.)
12/19/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING

CHRISTINÆ KYRKA (Tyska kyrkan) invigdes 1648 och ersatte ett träkapell på samma plats. Tyska församlingen har varit verksam på platsen sedan åren strax efter Göteborgs grundande.
Christinæ kyrka är den äldsta kvarvarande sakrala byggnaden i Göteborgs innerstad. Stadskärnan som helhet, inklusive vallgraven, har ett mycket högt kulturhistoriskt värden och är klassat som riksintresse för kulturmiljövården. Området speglar Göteborgs ursprungliga roll som "Sveriges port mot väster" och även stadens senare utveckling. Miljön innehåller också unika exempel på stadsplanering och arkitektur från olika epoker.
KYRKOMILJÖN består av kyrkan, en mindre park (f.d. kyrkogård) med en praktfull terrass- och trappanläggning i söder och en grönyta vid Köpmansgatan i norr. Åt Köpmansgatan avgränsas tomten av ett smidesstaket med grindar från 1732, ritade av Carl Adam von Blessingh och utförda av mästersmeden Lars Carlberg. Det är ett för västsvenska förhållanden unikt exempel på äldre staketsmideskonst.
KYRKOBYGGNADEN har en monumental karaktär och en strategisk placering vid Stora Hamnkanalen. Christinæ är en salskyrka med torn i väster och kor i öster. Långhuset och koret har spritputsade fasader, tornet har väggar i gult tegel, tak och tornhuv är kopparklädda. Öster om koret ansluter det Aschebergska gravkoret som har slätputsade fasader och välvt kopparklätt tak med öppen lanternin. Kyrkan är symmetrisk i plan och fasader.
1600-talskyrkan har, trots tre stora bränder, fortfarande ett mycket välbevarat uttryck och delar av stommen från 1630-talet finns kvar. Den största förändringen är tornhuvens utformning som härrör från 1779. Tornet är betydligt högre än omgivande bebyggelse och utgör ett välkänt landmärke i stadslandskapet.
KYRKORUMMET är ljust och luftigt. Korinredningen, läktaren, orgelfronten och ett flertal andra inventarier har ett sammanhållet formspråk och en gemensam färgsättning - ljust pärlgrått med förgyllda detaljer. Detta låter de polykromt bemålade fönstren i kyrkans östra del samt de talrika vapensköldarna i kor och gravkor dra till sig den första uppmärksamheten. Det tillbyggda gravkoret ger kyrkorummet ytterligare känsla av rymd, då ljus från öster strömmar in i kyrkans kor genom två höga valv. Gravkoret med Rutger von Aschebergs rikt utsmyckade kista och omgivande vapen och fanor är en unik interiör från stormaktstidens Göteborg.
Inventarierna har tillkommit under hela kyrkans verksamma tid och ger kyrkorummet ett historiskt djup. De äldsta föremålen är lösa inventarier. Läktaren, altaret, predikstolen och prästestolen är från sent 1700-tal, 1800-talet har bidragit med bl.a. altarringen, den nygotiska orgelfronten och glasmålningarna från 1879-1901. Nyklassicism är den mest framträdande stilen bland de fasta inventarierna. Senare tillskott har underordnat sig kyrkans äldre karaktär.
Kyrkans många omsorgsfullt utformade och påkostade inventarier samverkar till en helhetskaraktär av påkostad stadskyrka med lång tradition. Då församlingen genom tiderna haft många prominenta medlemmar äger kyrkan ett stort antal donerade föremål av högt konstnärligt, historiskt, lokalhistoriskt och personhistoriskt värde.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:

- Området som helhet inklusive Vallgraven har ett mycket högt kulturhistoriskt värde och är klassat som riksintresse för kulturmiljövården.
- Kyrkan har ett framträdande läge i stadslandskapet.
- Kyrkotomtens parklika karaktär med murar, järnstaket från 1700- och 1800-tal samt uppvuxna lövträd.
- Den välbevarade exteriören.
- Den ursprungliga stommen finns kvar.
- Tornhuven är ett karaktärsskapande tillskott och ett värdefullt exempel på 1700-talets byggnadskonst och hantverksskicklighet.
- Interiören har en helhetskaraktär av påkostad stadskyrka med lång tradition.
- Prominenta församlingsmedlemmar har donerat värdefulla inventarier.
- Det Aschebergska gravkoret är ett unikt tillskott från stormaktstidens Göteborg.