Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG STYRSÖ S:50 - husnr 1, STYRSÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

STYRSÖ KYRKA (akt.)
12/19/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING

STYRSÖ KYRKA ligger i Göteborgs södra skärgård. Hela området (f d Styrsö socken) är av riksintresse för kulturmiljövården. Området speglar det forntida fångstsamhällets fornlämningar och en varierad bebyggelse som ger uttryck för de olika öarnas skilda utveckling.

Styrsö kyrka uppfördes 1752-1759, men invigdes redan 1754. Den har två föregångare på ön, den äldsta uppfördes sannolikt på 1500-talet på öns södra del och på 1600-talet byggdes en träkyrka på nuvarande kyrkplats. Styrsö kyrka är den enda sockenkyrkan som uppfördes under 1700-talet inom nuvarande Göteborgs kommun.

KYRKOMILJÖN utgörs av kyrkan med omgivande kyrkogård samt den välbevarade f.d. prästgården och ett församlingshem. Miljön bildar ett välbevarat sockencentrum där strukturen med kyrka och prästgård är ovanligt väl illustrerad.

KYRKOGÅRDEN har omgärdande stenmurar och entréer med smidesgrindar i kraftiga stolpar. Flera påkostade och framträdande gravvårdar från 1800-talets slut minner bl.a. om Styrsös välbeställda skeppar- och kaptenssläkter. Utefter den norra muren är flera äldre gravstenar uppställda.

KYRKAN är en salskyrka med västtorn och tresidigt avslutat kor i öster. De kraftiga naturstensmurarna kan skönjas under putsen och ger kyrkan ett ålderdomligt uttryck. Tornet är relativt lågt, med en sockelvåning i sten och en överbyggnad i trä. Siluetten med det låga trätornet är, liksom det tresidiga koret, karaktäristiskt för Västsverige. Kyrkan förlängdes åt öster 1795-96, i samma utförande som tidigare. Exteriören är i allt väsentligt oförändrad sedan dess. En sakristia tillkom vid korets norra sida år 1946. Den underordnar sig den äldre kyrkan.

KYRKORUMMET är ljust och luftigt. De kraftiga murarna, de många äldre inventarierna och de slutna bänkkvarteren ger kyrkorummet en autentisk karaktär med historiskt djup. Rummet är både till uttryck och till innehåll mycket väl bevarat sedan byggnadstiden. Predikstolen och altaruppsatsen är högklassiga barockarbeten som bevarats från den gamla träkyrkan. De tillverkades 1683 av den i Göteborg bosatte tyske bildhuggaren Marcus Jäger.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Hela området (f d Styrsö socken) är av riksintresse för kulturmiljövården
- Det välbevarade sockencentret med kyrka och prästgård
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar och grindstolpar
- Bevarade äldre gravanordningar samt äldre gravstenar uppställda utefter den norra muren
- Kyrkan är såväl in- som utvändigt välbevarad sedan byggnadstiden
- Naturstensmurarna kan skönjas under pusten
- Okopplade äldre fönster
- Predikstolen och altaruppsatsen är högklassiga barockarbeten
- De äldre slutna bänkkvarteren
- De många äldre inventarierna, såsom altarring, nummertavlor, golvur, kista, epitafium och akterstycke