Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG TYNNERED 11:1 - husnr 2, TYNNEREDS KYRKA

 Byggnad - Värdering

TYNNEREDS KYRKA (akt.)
9/26/06
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING

TYNNEREDS KYRKA uppfördes 1971-1973 efter ritningar av Stig Johansson vid John Snis arkitektkontor. Den ersatte då en vandringskyrka som stått på platsen sedan församlingens tillkomst 1967. Kyrkan ligger i stadsdelen Tynnered i västra Göteborg. Omgivningarna består främst av flerfamiljshus.

KYRKOMILJÖN består av kyrkan, sammanbyggd med församlingslokaler, en fristående expeditionsbyggnad och ett klocktorn. Byggnaderna är grupperade kring en gård på toppen av en liten kulle. Kyrkotomten runt anläggningen är en naturtomt utan tydliga avgränsningar mot omgivningen.

Byggnaderna är samkomponerade men individuellt utformade, med olika taktyper och fönstersättning. Det mörkt rödbruna tegelfasaderna och de många koppardetaljerna förenar dem, liksom en viss slutenhet. Klocktornet har tegelgavlar med slitsar, samt ett spjälverk med lodräta svarta reglar däremellan.

Innergården har en omslutande, fridfull karaktär. Gården är omsorgsfullt utformad och har stora upplevelsevärden. Anläggningens volymer, planer och materialval som leder tanken till äldre klosterbyggnadstraditioner, samtidigt som formspråket hämtat mycket ur sin samtid.

KYRKAN har en nära öst - västlig sträckning, med entré och vapenhus i öster och koret i väster. Åt söder ligger ett sidoskepp. Kyrkan är mycket medvetet gestaltad både i sina tydliga stora volymer och de små detaljerna som t.ex. ventiler och dörrhandtag. Materialen är påkostade, såsom huggen natursten och koppar.

Kyrkan framträder i anläggningen dels genom att den är högre än resten av byggnaderna och dels genom att den har ett sadeltak, medan övriga tak är (eller upplevs som) platta. Fasaderna är slutna.

KYRKORUMMET har ett fullbrett, rakt avslutat, kor i väster. I söder ansluter ett sidoskepp med ett dopkapell i den bakre delen. I norr är kyrkan sammanbyggd med församlingslokalerna och närmast kyrkorummet ligger en kyrksal bakom tre glasade pardörrar.

Kyrkorummet är luftigt och har en anslående takhöjd. Taket är lyft över koret. Rummet vänder sig inåt, fönstren är högt placerade och medger inte någon visuell kontakt med omvärlden. Dagsljusintaget är asymmetriskt med det största ljusinfallet snett ned över altaret.

Kyrkorummet var ursprungligen sparsamt dekorerat, med en formgivning som bygger på rena ytor och enkla former. Under verksamhetstiden har ett flertal (postmoderna) konstverk tillkommit, vilka delvis förändrat rummets uttryck. Den senaste ombyggnaden 2006, då man bl.a. höjde koret, har också satt en delvis ny prägel på rummet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkomiljöns samkomponerade byggnader, inklusive klocktornet och innergården
- Den ursprungliga karaktären med enkla former och omsorgsfullt valda material