Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG TYNNERED 96:1 - husnr 1, GREVEGÅRDENS KYRKA

 Byggnad - Värdering

GREVEGÅRDENS KYRKA (akt.)
8/22/06
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING

GREVEGÅRDENS KYRKA uppfördes 1992 som en distrikts kyrka i Tynnereds församling i södra Göteborg och ersatte den vandringskyrka som tidigare stått på platsen. Kyrktomten gränsar dels till ett område med flerbostadshus byggda under 1960- och 1970-talen och dels till ett villaområde. Kyrkan ritades av arkitekt Rolf Berg som också ritat Brunnsbo kyrka (1972).

KYRKOMILJÖN består av kyrkan sammanbyggd med församlingslokaler. Kyrktomten utgörs av en kuperad naturtomt med blandskog där berget på sina ställen går i dagen. På kyrkotomten står en klockstapel från 1967 som tillhört den vandringskyrka som tidigare fanns på platsen. Klockstapeln är av trä, med fjällpanel och synligt klockspel.

KYRKOBYGGNADEN innehåller kyrkorum och församlinglokaler. Byggnadens form är närmast en rektangel med utskjutande och avrundat hörn. Fyra pelare bär det utskjutande kyrkorummet som kröns av en stor kupol med toppig lanternin. Byggnaden är uppförd i suterräng och undervåningen betonas genom rustiserande markeringar i putsen. Fasaderna är putsade i en rosa ton och taket är valmat och täckt med falsad bandplåt.

KYRKORUMMET är särpräglat med sin åttakantiga planform som understryks av dagsljuset som strömmar ner genom kupolens lanternin centralt i rummet. Kupolens takstolar av limträ är synliga och vilar på åtta pelare. Väggar och tak är klädda med plywood. I söder vidgar sig rummet något ut ur oktagonen och på var sida finns ett fönsterparti. En krans av kalksten omsluter kyrkorummets oljade björkgolv. Bräderna är lagda i en oktagon där kalkstenen återkommer i centrum. Sittplatserna bildar en halvcirkel. I centrum står dopfunten och över den hänger två sammanbundna silverringar Ett fönster med glasmålningar av konstnärinnan Brita Reich-Eriksson står som altartavla i norr.

På centralkyrkorsvis finns i rummet en tydlig strävan mot mittpunkten som här markeras av golvets kalksten och takets lanternin. Rummets centrum förstärks ytterligare genom dopfuntens placering. Altaret har en mer undanskymd roll.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön: