Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG ÄNGGÅRDEN 718:12 - husnr 1, ANNEDALSKYRKAN

 Byggnad - Värdering

ANNEDALSKYRKAN (akt.)
2/23/06
Motivering
ANNEDALSKYRKAN uppfördes 1908-1910 på en ny kyrkplats, efter ritningar av Theodor Wåhlin. Den anlades i anslutning till den nya stadsdelen Annedal, en "mönsterstadsdel för arbetare", som byggdes 1874-90. I söder, där kyrkan placerades, byggdes även kommunala institutioner som t.ex. seminarium och sjukhus. Kyrkplatsen är omsorgsfullt vald och väl synlig från flera väderstreck. Kyrkan, i synnerhet det högsträckta tornet, är ett landmärke i stadsmiljön.

Annedalskyrkans välbevarade EXTERIÖR representerar på ett tydligt sätt de kyrkor som byggdes under årtiondet efter sekelskiftet 1900, där valet av byggnadsmaterial liksom kulörer och ytbehandling utgör väsentliga delar i arkitekturen. Till Annedalskyrkans fasader valdes bl.a. handslaget Skrombergategel, Bohusgranit, mörkbetsat trä, blyinfattat glas, koppar och smide. Byggnadsstilen är eklektisk med inslag av såväl samtida jugend som historiserande drag av renässans och barock samt av romansk och gotisk arkitektur. Helhetsverkan ger kyrkan en nationalromantisk karaktär.

Kyrkans exteriör är i allt väsentligt oförändrad sedan tiden för uppförandet. Yttertakets täckning har ändrats från brunglaserat tegel till koppar. Dörrar och fönster är bevarade, liksom dekorativt koppar-, sten- och smidesarbete. Den omsorgsfullt arbetade kopparhuven på tornet är oförändrad.

INTERIÖREN är i huvudsak bevarad sedan byggnadstiden, både i material och i karaktär, med undantag för väggmålningarna som kalkats över, innertaket som bytts ut och mittenbänkarna som delats i två kvarter. Kyrkorummet är öppet, ljust och luftigt och har en anslående takhöjd. Koret har en monumental arkitektonisk utformning. Den stora trappan och triumfbågen med kraftiga pelare tillsammans med absidens rundbåge och korets höga smala fönster bildar ett effektfullt djupperspektiv.

Materialvalet domineras av sten, vitputsade murytor, snidat trä och blyinfattat glas. Formmässigt dominerar rundbågen och valv är slagna på många ställen i kyrkan. Det är påtagligt att mycket hantverkskunnighet ligger bakom utformning och utförande av kyrkans interiör. Det märks t.ex. i det högklassiga stenarbetet (täljsten från Handöl, sandsten från Ignaberg) i pelare, predikstol, dopfunt, altare och dörromfattningar, samt i den bevarade träinredningen från byggnadstiden, inklusive orgelfasaden.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkan är ett landmärke i stadsmiljön
- Kyrkan är en god representant för det tidiga 1900-talets kyrkobyggnadskonst
- Exteriören är i allt väsentligt oförändrad sedan tiden för uppförandet
- Byggnadsmaterial, kulörer och ytbehandling utgör väsentliga delar i arkitekturen
- Interiören är i huvudsak bevarad sedan byggnadstiden, både i material och i karaktär
- Utformningen och det hantverksmässiga utförande av kyrkans interiör håller hög kvalitet