Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster PARTILLE MANERED 3:1 - husnr 1, JONSEREDS KYRKA

 Byggnad - Värdering

JONSEREDS KYRKA (akt.)
6/9/05
Motivering
JONSEREDS KYRKA uppfördes 1860 på ny kyrkplats, efter ritningar av A W Edelswärd.

Kyrkan är en viktig del av samhällsbilden i brukssamhället Jonsered, som är en bebyggelsemiljö av riksintresse för kulturmiljövården. Även den mest näraliggande bebyggelsen är också ungefär samtida med kyrkan. Den lite längre bort liggande kyrkogården skall även den ses som en del i helheten. Att det nyare fabriksområdet senare (under 1900-talet) har anlagts i motsatta ändan av Kyrkogatan har skapat en axel med fabrik-bostäder-kyrka längs denna gata, som förstärker karaktären av brukskyrka.

EXTERIÖREN har mycket av sin engelskt inspirerade nygotiska karaktär från byggnadstiden bevarad, med endast mindre ändringar. Den representerar, med undantag av koret, nygotikens tidigare skeden. Det tillbyggda koret har också nygotiska drag, av en lite annan karaktär. Tornens överdel har ursprungligen haft en annan färgsättning, som mer framhävde arkitekturens karaktär.

INTERIÖREN har i många av sina delar tydligt nygotiska stildrag. Från byggnadstiden finns den höga takresningen och takstolarna, samt läktarbarriären. 1897 omskapades koret efter ritningar av Yngve Rasmussen som fick en från kyrkorummet sett mer stämningsfull utformning, bl a med tre stora glasmålningar av Reinhold Callmander. Kyrkans invändiga utseende idag är i huvudsak en kombination av denna nygotiska arkitektur och de förändringar som genomfördes 1927, då kyrkan renoverades under ledning av Axel Forssén. I blickfånget finns nu den nya predikstol och den altaruppsats som då tillverkades. Samtidigt fick inredningen en färgsättning som var tidstypisk för 1920-30-tals renoveringar, och som sannolikt skiljer sig en del från sekelskiftets bemålning.

Särskilt värdefull är kyrkans orgel, tillverkad av Peter Schiörlin 1783, och som kom till Jonsered 1868. Orgelverket har mycket av sin 1700-talskaraktär bevarad.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:

- Kyrkans EXTERIÖRA karaktär är välbevarad.
- INTERIÖREN har starka arkitektoniska värden, vilka är en kombination av de nygotiska grunddragen från 1860 och 1897, och av de nytillskott som kom 1927.
- Den värdefulla orgeln.
- Reinhold Callmanders glasmålningar.