Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÖDERHAMN SKÄRGÅRDEN 2:90 - husnr 4, STORJUNGFRUNS KAPELL

 Byggnad - Värdering

Storjungfruns kapell (akt.), STORJUNGFRUNS KAPELL (akt.)
9/3/07
Motivering
Några hundra meter väster om hamnen och fyrplatsen på den stora ön Storjungfrun ligger öns kapellanläggning som omges av orörd naturmark. Kapellbyggnaden utgörs av en timrad rektangulär byggnad från 1600-talet med rödmålad träpanel, blyspröjsade fönster utrustade med svarta fönsterluckor samt sadeltak klätt med spån. Kapellet har även en vitmålad hög klockstapel sammanbyggd med kapellet samt en järnskodd sparbössa vid porten. Intill byggnaden har det tidigare funnits ett solur från 1675, som finns bevarat i kapellet. Interiören präglas av enkelhet med obehandlade trägolv, väggar och tak med panel i gråblå respektive vit kulör. Till den äldsta inredningen hör predikstolen som kom till ön på 1690-talet, men även den slutna bänkinredningen i långhus och kor samt altarbord och altarring har sannolikt genomgått ytterst få förändringar sedan 1790-talet. I koret finns även en läsarplats, vilket är typiskt för fiskarkapellen. Koret får ett ljust intryck genom det stora östfönstret som är vänt mot fyrsamhället.


Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kapellanläggningen och byggnaden
• Den orörda marken i anslutning till kapellet är en viktig del av upplevelsen av anläggningen.
• Kapellets exteriör uppvisar flera av de kännetecken som är typiska för fiskekapellen, nämligen klockstapel vid västväggen, sparbössa vid ingången, samt enkelhet.
• Det bevarade soluret är ett av de äldsta soluren vid något fiskarkapell i länet.
• Kapellets stomme och dörr med inristningar är historiskt viktiga dokument.
• Kapellets interiör är relativt ljus och har ytterst få väggdekorationer.
• Inredningen från 1600- och 1700-talet har genomgått ytterst få förändringar sedan denna tid och utgör tillsammans en omistbar del av kapellets gestaltning.