Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING KUNGSHUSBY 12:1 - husnr 1, KUNGS-HUSBY KYRKA

 Byggnad - Värdering

Kungs-Husby kyrka (akt.), KUNGS-HUSBY KYRKA (akt.)
10/1/05
Motivering
Kungs-Husby kyrka har bevarat sin medeltida form med undantag för en förlängning av långhuset åt väster med en valvtravé. Tillbyggnaden har dock samma utformning som det medeltida långhuset vilket gör att kyrkan i sin helhet har ett medeltida utseende. Interiören är intressant i två avseenden. De medeltida målningarna togs fram och restaurerades 1860 av konstnären Johan Zacharias Blackstadius. Målningarna betraktades som antikvariska fynd och visade sig bli viktiga bidrag till den svenska konsthistorien då de medverkade till det sena 1800-talets ökade intresse för det medeltida kyrkomåleriet. 1959 restaurerades interiören efter ett förslag av arkitekten och professorn Erik Lundberg. Han räknas till det svenska 1900-talets mest originella restaureringsarkitekter med ett stort antal genomförda kyrkorestaureringar. Hans insatser i Kungs-Husby kyrka är främst märkbar i behandlingen av bänkinredningen och det nya kalkstensgolvet samt brädväggen i väster under läktaren. I övrigt har interiören en intressant och välbevarad klassicistisk inredning i form av altare och altaruppsats, orgel och orgelläktare samt predikstol. Kyrkan har också ett stort antal medeltidsskulpturer.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
* Kungs-Husby kyrka är en välbevarad medeltidskyrka med ovanligt hög resning som syns vida omkring i det omgivande odlingslandskapet. Kyrkomiljön som helhet bildar en ålderdomlig miljö opåverkad av senare tiders förändring och besitter stora stämningsskapande och kulturhistoriska värden.
* De medeltida målningarna är intressanta ur konsthistorisk synvinkel som några av de på 1800-talet tidigast framtagna medeltidsmålningarna vilka fick stor betydelse för efterföljande kyrkobyggande och kyrkorestaureringar på 1800-talet.
* Kalkmålningarna har även ett stort kulturhistoriskt värde som exempel på det svenska senmedeltida måleriet.
* Interiören präglas till stor del av 1959 års restaurering efter förslag av Erik Lundberg, vilket gör den arkitekturhistoriskt intressant, då Lundberg räknas som en av 1900-talets mest framstående restaureringsarkitekter.
* Kyrkan har ett flertal medeltida skulpturer som är välbevarade i ursprungligt skick och har ett stort konsthistoriskt värde. Av särskilt intresse är den Rhenländska madonnaskulpturen i sten.
* Orgeln och predikstolen samt altarbordet och altaruppsatsen är framstående exempel på det svenska 1700- och 1800-talets inredningskonst i klassicerande former och har ett stort kulturhistoriskt värde samt en oskattbar betydelse för interiörens helhet.
* Kungs-Husby kyrka har till stor del bevarat ursprunglig takkonstruktion med takstolar av gotisk typ som uppvisar spår av ett äldre trävalv. Taket har därför ett stort byggnadsteknikhistoriskt och kulturhistoriskt värde.
* Klockstapeln har bevarat ursprunglig form sedan den byggdes och är ett kulturhistoriskt intressant exempel på sin tids träbyggande.