Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BRÄCKE ULVSJÖ 1:14 - husnr 3, NYHEMS KYRKA

 Byggnad - Värdering

NYHEMS KYRKA (akt.)
12/31/04
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
Nyhems kyrka ligger fritt i ett höjdläge och har en välordnad och välskött kyrkotomt. Exteriören uppfattas som oförändrad sedan byggnadstiden, så när som på två senare upptagna fönster i sakristia mot öster samt dess ingång i från norr. Den präglas främst av träarkitekturens gotikiserade stil av närmast tempelliknande karaktär. Färgsättningsmässigt har dock fasaderna ändrats flera gånger – från uppförandetidens gulaktiga toner över 1920-talets gulgrå ton till 1950-talets mer gråvita ton.

Interiören präglas i huvudsak av uppförandetidens decennier med tillägg av 1890-talets läktare. Även interiören färgsättningsmässigt sett påverkad av flera renoveringar - 1927, 1954 och 1981. Nuvarande färgsättning framhäver visserligen rummets arkitektoniska detaljer väl, men tillsammans med den förändrade altaruppställningen och korets dekormålning, förleder det uppfattningen om originalutseendet. Till detta bidrar också ett mindre lyckat marmoreringsarbete, som återfinns på altarring, bänk- och läktarfronter, vars penselstråk och kulörsammansättning stör naturtrogenheten. Jämför här gärna med marmoreringen i närliggande Bräcke kyrka, som är av en helt annan klass. Den modernt gestaltningsmässigt förenklade altartavlan upplevs som något avvikande i den i övrigt ålderdomliga miljön.

Att särskilt tänka på i förvaltning och skötsel av kyrkan:

* Exteriörens träarkitektur med bevarad enkelhet
* Fast och lös snickeriinredning bl.a. i form av predikstol, altarbord, altaruppsatsen omfattning, dopfunt, nummertavlor, som i sin helhet härrör från 1800-talet
* Korväggens grisaillemåleri
* Predikstolens draperimålning, som är en originalmålning