Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRJEDALEN ÖVERHOGDAL 10:11 - husnr 1, ÖVERHOGDALS KYRKA

 Byggnad - Värdering

ÖVERHOGDALS KYRKA (akt.)
12/31/06
Motivering
Den timrade kyrkan i Överhogdal från 1740-talet är uppförd på en äldre kyrkplats vars långa historiska kontinuitet kan antydas genom fyndet av Överhogdalsbonaden från tidigkristen tid i kyrkhärbret. Sockenmagasinet, kyrkhärbret och bårhuset i timmer utgör viktiga miljöskapande inslag.

Kyrkan uppvisar en rik träarkitektur och präglas av ombyggnationen vid 1800-talets mitt då exteriören fick klassicerande drag och ett kraftigt torn, ny portal samt större sakristia. Tornets avslutning är ovanlig genom att tornhuv saknas och lanterninen istället omges av en plattform och ett lågt räcke. Lanterninen sätter tydligt sin prägel på kyrkan och är ett blickfång i det öppna landskapet.

Interiören präglas av olika tiders tillägg, ombyggnader och restaureringar. Vid mitten av 1800-talet avlägsnades i stort sett all inredning förutom altarpredikstolen. 1911-13 byggdes läktaren och ny bänkinredning sattes in. Vid restaureringen på 1950-talet flyttades predikstolen från korväggen till långhusets norra vägg och en ny panel sattes upp på korväggen vilket medförde att skenarkitekturen avlägsnades. Vidare ombyggdes bänkinredningen. Kyrkorummet ger idag ett mycket ljus intryck genom den vitmålade panelen i tak och väggar och den i övrigt ljusa färgsättningen i grått, blått och beige.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Den samlade kyrkomiljön med den avgränsade kyrkogården

Äldre inventarier

Äldre golv- och väggbeklädnad

Det mönsterlagda skiffertaket

Tornets stolpkonstruktion med de vackra granrötterna

De blyspröjsade fönstren med oregelbundenhet i glaset.

Inventarier och inredning från byggnadstiden, såsom predikstol, korpyramider