Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KROKOM OFFERDALS PRÄSTBORD 2:1 - husnr 1, OFFERDALS KYRKA

 Byggnad - Värdering

OFFERDALS KYRKA (akt.)
12/31/06
Motivering
Offerdals kyrka uppfördes på 1760-talet på platsen för en äldre kyrka och i murarna finns medeltida murverk bevarat. Kyrkogården bevarar en stor andel äldre gravvårdar och utgör tillsammans med kyrkan, gravkapellet, Burmanska gravkammaren och prästgården en sammanhållen kyrkomiljö med en historisk förankring i medeltiden.

Kyrkan har genom påbyggnaden av tornet och ombyggnaden av det valmade taket till ett sadeltak förändrats till exteriören från en utpräglad rokokokyrka från 1760-talet, typisk för Pehr Olofsson, till en nyklassicistisk kyrka. Det strama nyklassicistiska formspråket är särskilt tydligt i den spetsiga tornspiran.

Kyrkorummet är ljust och luftigt och domineras av en färgskala i vitt och blått.. Kyrkorummet präglas av 1700-talets rokokoinredning men till viss del också av 1900-talets restaureringar. Pehr Olofssons klassiska spegeltak med plafonder är bevarat men har under 1930-talet spänts med duk som bemålats i blåa nyanser. Den magnifika altaruppställningen i rokoko med skenarkitektur dominerar koret tillsammans med predikstolen med balkong och draperimålning. Trots restaureringarna är kyrkorummet väl sammanhållet i färgkomposition och uttryck.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

* Den väl avgränsade kyrkogården med grusbelagda gångar samt äldre gravvårdar samt en stor koncentration av järnkors på södra sidan närmast kyrkan.

* Predikstolen, altaruppsatsen och altarringen av Wagenius och Edler

* Orgelfasaden från 1882

* Bänkinredningen från 1904

* De äldre inventarierna