Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RAGUNDA FORS PRÄSTBORD 1:3 - husnr 1, FORS KYRKA

 Byggnad - Värdering

FORS KYRKA (akt.)
12/31/05
Motivering
Fors kyrka ligger i en kulturhistoriskt värdefull miljö på en plats vars betydelse genom historien kommer till uttryck i den omgivande bebyggelsen med sockenstuga, prästgård och skola. Till kyrkans exteriör ansluter de vitputsade grindstolparna och stigporten och tillsammans utgör de en välordnad miljö präglad av symmetri. Kyrkogården präglas av ett rikt bestånd av stora björkar och i söder finns hela kvarter med äldre gravstenar bevarade medan den norra delen till stora delar saknar vårdar. Genom markeringen av den rivna medeltida kyrkans placering belyses platsens historiska kontinuitet.

Sydöst om kyrkan står klockstapeln från 1765 byggd av stiftets främste skulptör under andra halvan av 1700- talet, Johan Edler. Klockstapeln är unik i sitt slag och präglas av en smäcker konstruktion som skjuter iväg med tilltagande lätthet i de övre delarna. I klockstapelns respektive kyrkans exteriör anas förskjutningen från 1700- talets lätta formspråk till det tidiga 1800- talets stramare gestaltning. Kyrkan är väl bevarad sedan uppförandet och präglas av monumentalitet och sträng symmetri genom en stram och mycket enkel exteriör helt utan utan dekorativa element. Regelbundenheten och likheten mellan entréerna är hårt betonad och i exteriören bryts symmetrin endast av en dörr vid senare tid upptagen på sakristians norrfasad.

Korväggens målade skenperspektivet signerat Göran Sundin präglas av det snävare formspråk som utmärkte tiden. Den stramt utformade interiören genom rena vita väggar med återhållsam utsmyckning ger altaruppsatsen stort utrymme och den blir med sin enorma strålsol ett dominerande inslag i kyrkorummet. Kyrkan bevarar en urspunglig bänkinredning i fyra kvarter liksom predikstol, altaruppsats, altartavla samt skenperspektiv. Bänkarna har dock moderniserats och bänkrader tagits bort men som helhet uppvisar långhuset ett välbevarat inre med läktarunderbyggnaden från 1985 som största förändring. Interiören hålls ihop genom ett väl sammanhållet marmoreringsarbete.

Vapenhuset bär en stark prägel av 1920- talets restaurering vilket kommer till uttryck i kolonner med kraftfull marmorering och väggarnas putsade medaljonger. De vackra trapploppen med balusterräcken bidrar till den tidstypiska karaktären.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Fors kyrka har en sedan byggnadstiden väl bevarad exteriör som genom sin avskalade och strängt symmetriska uppbyggnad är mycket ömtålig.

Klockstapeln byggd av stiftets främste skulptör vid tiden.

Vattenkaren ute på kyrkogården.

Kyrkogårdens lummiga karaktär.

Hela kvarter med äldre vårdar bevarade i söder.

Den vackra putsade stigporten samt grindstolparna vilka är betydelsefulla för kyrkogårdens karaktär.

Vapenhuset präglas fortfarande till stor del av restaureringen på 1920- talet.

Bevarade inventarier som bänkar, predikstol, dopängel och altaruppsats.

Originalgolv i långhuset.

Originaltak i sakristia, vapenhus och läktarunderbyggnad.

Skogskyrkogårdens ursprungliga struktur med mittaxeln mellan ingång och kapell samt beläggningen av skiffer närmast kapellet.