Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERSUND FRÖSÖ PRÄSTBORD 2:1 - husnr 3, FRÖSÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

FRÖSÖ KYRKA (akt.)
12/31/04
Motivering
Frösö kyrka är ur både ett lokalt och ett riksperspektiv en av landets mest välkända kyrkor genom Frösöns centrala position i Storsjöbygden och genom uppmärksammandet i Wilhelm Peterson-Bergers kompositörskap.

Den medeltida kyrkans höga och synliga placering i landskapet har skapat ett riktmärke på Frösön och i Storsjöbygden som har en tusenårig kontinuitet. Kyrkplatsens funktion som kultplats innan kyrkan uppfördes är särskilt intressant och vittnar tillsammans med Frösöns talrika gravhögar om bygdens centrala ställning. Miljön runt kyrkan med klockstapeln, sockenstugan, prästgården och arrendatorsbostaden ger en karaktär av äldre sockencentrum, tillsammans med den bevarade bebyggelsen från Frösö Trivialskola vid Stocke gård.

Kyrkans murverk bevarar till sin plan den medeltida utsträckningen, med undantag av toalettutbyggnaderna, men till både exteriör och interiör präglas kyrkan av 1700-talets ombyggnader. Delar av det medeltida kyrkorummet är dock möjligt att se t.ex. genom den bemålade nischen på korets sydvägg och sakramentnischerna på norra korväggen.

Invändigt har intentionen att återskapa kyrkans 1700-talskaraktär varit ledande vid de senaste renoveringarna på 1900-talet och kyrkorummet består idag av en blandning av originalinredning från 1700-talet och nyskapad inredning i 1700-talsstil från den genomgripande renoveringen 1929-30 som helt präglar kyrkorummet.

Att särskilt tänka på i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkans väl synliga placering i landskapet och sockencentrat runt kyrkan

Pehr Olofssons klockstapel

Det medeltida murverket och spåren efter medeltida öppningar

Altaruppsats och predikstol från 1700-talet med sin originalfärgsättning/bemålning

Exteriörens och interiörens rekonstruerade 1700-talskaraktär

Dopfunten av kalksten från 1698