Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERSUND OLDBERG 1:7 - husnr 1, NÄS KYRKA

 Byggnad - Värdering

NÄS KYRKA (akt.)
12/31/06
Motivering
Näs kyrka bevarar delvis murverk från den medeltida kyrkan men fick vid om - och tillbyggnaden 1762-1772 en högklassig rokokokaraktär. Kyrkan utgör tillsammans med kyrkogården, gravkapellet och kyrkogårdsmuren en väl sammanhållen miljö tillsammans med kyrkstallarna på andra sidan vägen. Långhuset är sedan ombyggnadstiden föga förändrad men fick genom tornets tillkomst 1818-1819 delvis prägel av nyklassicistiska ideal. Västportalen är bevarad sedan 1700-talets ombyggnad.

1700-talets jämtländska rokoko sätter sin prägel på kyrkorummet främst genom inredning och inventarier i koret, såsom predikstol, altaruppsats, korbåge och dopängel. Dock harmoniserar senare tiders tillägg såsom skenperspektivet från 1820-talet, bänkinredningen från 1910-talet och orgelfasaden med 1700-talsinredningen och ger rummet ett enhetligt uttryck. Detta förtas något av högtalarna på väggen samt träkonsolerna med blommor i fönsternischerna. Sakristian är det utrymme som kraftigast förändrats genom restaureringen på 1950-talet.

Särskilt att tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkan med den omkringliggande väl avgränsade kyrkogården utgör en väl sammanhållen miljö.

Kyrkans exteriör representerar de medeltida kyrkor som under 1700-talet byggdes till och om för att inrymma en växande församling och som senare försågs med ett torn

Kyrkans inredning från 1700-talet samt senare tiders tillägg .

Plafondmålningarna i taket.

Inventarier från medeltiden som skeppsljusstake

Det obehandlade trägolvet i vindfånget och uppe på läktaren.

Plåtdörren till sakristian.

Bänkskranket.

I tornet skriven historia genom den i blyerts nedtecknade information om kungsringningen vid Oskar den II:s död.