Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEBY ENÅKERS KLOCKARGÅRD 1:2 - husnr 1, ENÅKERS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Enåkers kyrka (akt.), ENÅKERS KYRKA (akt.)
9/1/08
Motivering
Kyrkogården har bevarat mycket av den karaktär den fick efter kyrkans stora restaurering på 1850-talet. Då tillkom den nuvarande stenmuren och man började plantera de lövträd som än i dag sätter stark prägel på kyrkogården. Utvidgningar i samma stil har senare skett på 1920-talet. Kyrkogården präglas mycket av de klassicistiska och romantiska strömningar som genomsyrade trädgårdskonsten kring sekelskiftet 1900 och ett ganska stort antal gravvårdar från denna epok är bevarade.

Kyrkan är ett intressant exempel på 1800-talets restaureringskonst då många medeltida kyrkor byggdes om och till och kläddes i en nygotisk stildräkt. Det är dessutom ett av de tidigaste exemplen i Uppland på en kyrkorestaurering i nygotisk stil. Restaureringen på 1950-talet som idag sätter sin prägel på interiören illustrerar tidens starka intresse för medeltida konst och arkitektur, vilket tar sig uttryck i de delvis återfunna och konserverade målningarna. Ett annat inslag som är typiskt för 1950-talets kyrkorestaureringar är de då nytillverkade slutna bänkkvarteren som ersatte de öppna ”bönhusbänkarna” från 1890.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkogårdens välbevarade karaktär från omdaningen på 1850-60-talet samt 1920-talets utvidgning har ett stort kulturhistoriskt värde.
• Kyrkogården äger även stora stämningsmässiga värden.
• Det relativt stora inslaget av bevarade gravar från decennierna kring förra sekelskiftet bidrar till kyrkogårdens autentiska, välbevarade karaktär och har därför ett stort kulturhistoriskt värde.
• Kyrkan är mycket intressant ur restaureringshistorisk synvinkel som ett exempel på en tidig omdaning av en medeltida kyrka i nygotiskt stil.
• Kyrkans välbevarade nygotiska karaktär ger den ett stort arkitekturhistoriskt värde.
• Interiören är ett intressant exempel på en typisk kyrkorestaurering på 1950-talet, vilket illustreras väl genom de framtagna medeltidsmålningarna och de nytillverkade bänkkvarteren.
• Kyrkan har ett flertal välbevarade medeltida inventarier av vilka krucifixet och altarskåpet är bäst bevarade. De har ett stort konsthistoriskt värde och stor betydelse för upplevelsen av interiören.
• Kyrkans dopfunt från 1200-talet är dess äldsta inventarium och av mycket stort kulturhistoriskt värde.