Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEBY ÖSTERVÅLA PRÄSTGÅRD 1:39 - husnr 2, ÖSTERVÅLA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Östervåla kyrka (akt.), ÖSTERVÅLA KYRKA (akt.)
6/26/02
Motivering
Trots senare gjorda förändringar präglas Östervåla kyrka såväl till exteriör som interiör av den gestaltning byggnaden successivt erhöll under 1800-talets första hälft. Särkilt betydelsefulla element är kyrkorummets höga tunnvalv, den dubbla orgelläktaren, altaruppsats och predikstol. Dominerande är en grå, spartansk färgsättning, med anknytning till det tidiga 1800-talets empirestil. Till denna bild skall läggas de medeltida muralmålningar, vilka upptar delar av väggfälten.

Signifikant för kyrkogården är de ingående delarnas skiftande utformning, mer eller mindre välbevarade exempel på kyrkogårdsarkitektur från de senaste tvåhundra åren. Kyrkogårdens grönska i form av trädkrans, alléer, häckar, buskage m.m, är rikt varierad och spelar en väsentlig roll i formandet av de olika delarnas karaktärer.

Att särskilt tänka på vid förvaltning och användning av kyrka och kyrkomiljö:
- vid sidan av medeltida muralmålningar är kyrkorummets strama 1800-talskaraktär viktig att slå vakt om.
- sandgravområdet närmast sydost om kyrkan, som mönsterkrattas och hyser många exempel på gravkultur från 1800-talet samt har ett karaktäristiska system av formklippta gravhäckar, är känsligt för förändringar
- vid förnyelse av kyrkogårdens grönska bör sortval, placering och skötsel ske enligt de ursprungliga intentionerna för respektive del.
- grusbeläggningen på samtliga gångar bör bibehållas.
- kyrkogårdsinventering bör göras.
- upprättad inventarieförteckning från 1989 aktualiseras om så krävs