Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORLÄNGE TORSÅNGS PRÄSTGÅRD 1:5 - husnr 1, TORSÅNGS KYRKA

 Byggnad - Värdering

TORSÅNGS KYRKA (akt.)
5/13/05
Motivering
Bygden kring Torsångs kyrka utgör ett område av riksintresse för kulturmiljövården p.g.a. traktens tydliga historiska kontinuitet med många välbevarade spår samt 1800-talets representativa agrarbebyggelse. Platsen och kyrkomiljön anses utgöra en av länets värdefullaste kulturmiljöer. Områdets betydelse redovisas i kommunens kulturhistoriska områdesanalys och översiktsplan. Hela miljön kring Torsång är av stort intresse för kulturmiljövården och det rörliga friluftslivet.

Torsångs kyrka är en av de få bevarade medeltidkyrkorna i Dalarna. Den ingår i gruppen av tegelutsmyckade gråstenskyrkor som uppfördes under senmedeltiden; särskilt i södra Dalarna, Bergslagen och efter Dalälvens dalgång. Torsångs byggnadsteknik och karaktär präglas påtagligt av inspiration hämtad från Västerås domkyrka samt inflytande från nordtyskt byggnadskonst. Det tyska inflytandet har under samma period paralleller inom berghanteringen och släktskap förekommer även med byggnader i dessa områden (jfr t.ex. Åtvidabergs kyrka i Östergötland).

Kyrkan är till sin planform helt igenom medeltida. Långhusets gavlar har tidstypisk tegelornering. Portalerna i väst och sydväst är ursprungliga. Även del av kyrktomtens mur anses vara medeltida. Karakteristiskt för Torsångs kyrka och från 1400-talets senare del är även stjärnvalven och kryssvalven med ”gubbornamentik” i ”Finnkuren”. Långhusets ursprungliga små fönsteröppningar utvidgades dock i början på 1800-talet.

Kyrkans klockstapel, vars äldsta delar är från 1500-talet, anses vara Dalarnas äldsta. Kyrkomiljön med klockargård, klockstapel, kyrkogård samt bevarade delar av bybebyggelsen återger med det säregna landskapet en antydning och platsens forna betydelse. Det moderna församlingshemmet norr om kyrkan symboliserar kontinuitet och framtidsperspektiv.

Till kyrkans förnämsta inredningar hör bl.a. altaranordningen, predikstolen och bänkinredningen. I Sigurd Curmans nationalromantiska renovering från 1912 speglas önskan att återställa kyrkorummets äldsta karaktär och att ytterligare betona kyrkans historiska och symboliska betydelse.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön
• Torsång är den medeltida kyrka i Dalarna som är bäst bevarad, särskilt avseende exteriören
• Byggnadens medeltida murverk som oersättligt dokument om byggnadens historia och sin tids
byggnadsskick
• Kyrkans värdefulla inredningar och inventarier, i synnerhet från 1400- och 1700-talen
• Sigurd Curmans representativa nationalromantiska restaurering från 1912
• Klockstapeln anses vara Dalarnas äldsta
• Kyrkogårdens och Klockargårdens byggnader och miljöer, i synnerhet södra kyrkomuren som troligen
är medeltida
• Platsens, byns och kyrkomiljöns kulturhistoriska betydelse