Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEDEMORA VIKMANSHYTTAN 2:7 - husnr 1A, VIKMANSHYTTANS KYRKA

 Byggnad - Värdering

VIKMANSHYTTANS KYRKA (akt.)
12/15/05
Motivering
Wikmanshyttans historia går tillbaka till 1500-talets slut men länge förblev brukssamhället utan kyrka, trots det långa avståndet till Hedemora. Inte förrän i mitten på 1960-talet kunde drömmen om en egen kyrka förverkligas. Då var specialstålverket vid Wikmanshyttan fortfarande i bruk, och en hörnsten i bygdens näringsliv. Tio år senare, 1976, kom beskedet om ned-läggning.

Vikmanshyttans kyrka uppfördes mellan 1955 och 1966, efter ritningar av Jaan Allpere. Anläggningen kombinerar kyrka och församlingshem som har sammanbyggts i två tydliga enheter. Inspirationskälla och förebild för byggnadens utformning har varit en för bygden karaktäristisk byggnadstyp; hyttan med sin masugn. Även till valet av material har byggnaden en lokal förankring. Teglet har hämtats från Hedemora, korgolvet är lagt med slaggsten som även använts för dopfunten, predikstolen och altaret. Även inredningen knyts till stålindustrin; ljus-stakar är gjorda av ventilstål och deglar från laboratoriet har fått nya funktioner som vaser. För inredningen och färgsättningen svarade Lil Allpere.

Kyrkoanläggningen är resultatet av en medveten symbolik och utformning. De andliga och sociala kyrkliga funktionerna har sammanförts i en byggnad som associerade i ett historiskt perspektiv till invånarnas vardag och arbetsplats.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön

• Kyrkans ursprungliga arkitektoniska ambition, formspråk och materialval; såväl ut som invändigt
• Kyrkorummets genomtänkta och konsekventa utformning och inredning som associerar till
järnbrukens produktionsbyggnader
• Detaljer som i sin utformning eller val av material symboliserar betydelsen av hyttan för bygdens
historia och utveckling