Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SMEDJEBACKEN KYRKAN 1 - husnr 1, NORRBÄRKE KYRKA

 Byggnad - Värdering

NORRBÄRKE KYRKA (akt.)
2/6/06
Motivering
Norrbärke kyrkplats har medeltida anor men den första kyrkobyggnaden uppfördes troligen först i början på 1400-talet. Bevarade delar av den lilla stenkyrkan ingår i nuvarande kyrkas mittskepp. Då byggdes även en fristående klockstapel av trä. Läget vid sjön Barken var stra-tegiskt med viktiga lands- och vattenvägar som knöt samman Mälardalen med övre Dalarna. Bygden blev även ett centrum för svensk järnhantering under 1600- och 1700-talen med som följd en stark tillväxt för bygden. År 1646 kunde Norrbärke bilda egen församling och av-skiljdes från Söderbärke.

Den ursprungliga 1400-tals stenkyrkan tillbyggdes troligen vid flera tillfällen. Den bestod, då den ombyggdes helt för att lämna plats till för en ny kyrka, av en långsmal salkyrka om fyra travéer. Delar av gamla kyrkans murverk återanvändes i den nya byggnadens mittskepp. Om-byggnaden genomfördes i många etapper, från 1661 till 1724, då den byggnaden fick i stort sin slutgiltiga form. Det var under denna period som sakristian, tornet och sidoskeppen till-kom. På 1880-talet renoverades kyrkan invändigt enligt dåtidens ideal. Utsmyckningen, färg-sättningen och del av inredningen förnyades. Vid den stora restaureringen på 1920-talet åter-ställdes till större delar 1600- och 1700-talets ursprungliga karaktär. Även om kyrkan utgör en sammansättning av flera byggnadsperioder är den därför såväl ut- som invändigt tämligen homogen till sin stil och karaktär.

Det breda välvda treskeppiga kyrkorummet och det stadiga tornet med sin smala spira ger Norrbärke kyrka ett mäktigt intryck. Spiran har släktskap med den några år äldre berömda spiran i Mora.
Kyrkan har en praktfull korinredning som tillkom på 1750-talet, kort efter den slutliga om-byggnaden. Av betydelse är även den väl bevarade orgelfasaden från 1878 och det återställda orgelverket.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön
• Bevarade medeltida murverk från 1400-talet som ingår i nuvarande byggnad och utgör ett oersättligt
dokument om kyrkans historia och sin tids byggnadsskick
• Tornspirans utformning, utsmyckning och takmaterial som ett ovanligt väl beva-rat exempel på
1680-talets byggnadskonst
• Kyrkorummets praktfulla pelare och valv som exempel på storskalig byggnads-konst från
sekelskiftet 1700
• Korets homogena, praktfulla och representativa inredning från 1750-talet; i syn-nerhet altartavla,
altaruppsättning, läktarbarriär och predikstol