Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALVESTA ARINGSÅS 19:2 - husnr 1, ALVESTA KYRKA

 Byggnad - Värdering

ALVESTA KYRKA (akt.)
1/1/07
Motivering
Alvesta kyrka är en medeltida kyrka som fått sin nuvarande utformning under slutet av 1600-talet och under 1700-talets första hälft. Den uppfördes som enkel salkyrka, men byggdes till med rakslutet kor i öster och sakristia åt norr under denna period. Samtidigt ersattes vapenhuset av trä på långhusets södra sida med ett nytt i sten, på den västra gaveln.
Inredningen tillkom vid samma tid, vilket gör att den har en typiskt barock prägel.

Sett både till exteriör och interiör är kyrkan mycket välbevarad. Dess yttre har trots senare utbyggnader och förstorade fönster en mycket genuin karaktär. Detta förstärks av den putsade fasadens inte helt vita avfärgning, samt naturligtvis frisen av dekorativt måleri som tagits fram vid takfoten.
Det enda som stör synintrycket är de svarta plåtgaller som täcker flertalet ventilöppningar i grunden. Dessa borde kunna döljas genom inmålning i en kulör som ligger nära fasadens egen.

Interiören är också mycket välbevarad, med ursprunglig bänkinredning och övrig inredning från 1700-talet. Väggarnas framtagna måleri har ett mycket högt kulturhistoriskt värde och
skänker kyrkorummet dess genuina atmosfär. Över huvud taget är interiören mycket väl sammanhållen, vilket är viktigt att tänka på vid framtida restaureringar.
Interiörens nuvarande färgsättning härrör från den interiöra restaurering som genomfördes 1973. Färgskalan är mörk, vilket kan stämma med ursprunget, men också mycket förenklad. Under barocken användes svulstiga former och kraftiga färger mot varandra, vilket skapade ett praktfullt överdåd av synintryck. Något av detta saknas i Alvesta kyrka, där inredningen målats i enkla färger. Vid framtida restaureringar bör det därför finnas utrymme för att undersöka underliggande färglager i interiören och återskapa exempelvis marmoreringar på läktarpelare och kontrastfärger på bänkfasader, om så önskas. Det liv som finns i väggarnas måleri borde återspeglas i inredningens färgsättning, och dessa bör i så fall kunna ligga till grund för en ny färgskala.