Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALVESTA SKATELÖVS PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, SKATELÖVS KYRKA

 Byggnad - Värdering

SKATELÖVS KYRKA (akt.)
1/1/06
Motivering
Skatelövs kyrka ligger strategiskt i en rik jordbruksbygd med talrika fornlämningsområden. Närheten till Huseby bruk har präglat kyrkans historia på olika plan. Dagens kyrkobyggnad uppfördes 1820-21 där nyklassicismens strama, ljusa och sparsmakade arkitektur blev rådande ideal vid utformandet av såväl kyrkorummet som exteriören. Fasaderna saknar nästan helt dekorativa element där exempelvis sidoportalerna inte ens försetts med slätputsade omfattningar. Huvudentrén i väster framhävs genom en kraftig men enkel rusticering och detta parti tillsammans med lanterninen smäckra och sektionsvis uppbyggda huv utgör de främsta inslagen av förskönande åtgärder. I en odaterad, äldre skrift, skrevs något talande att kyrkan är byggd i den för orten vanliga stilen, hvitmålad och föga tilltalande. Denna konsekvent genomförda stilyttring är ur antikvarisk synvinkel mycket viktig att beakta. Exteriören är närmast oförändrad vilket medför goda möjligheter att utläsa de tankegångar och ideal som rådde under tidigt 1800-tal. Spåntaket har bibehållits utom på torn och lanternintak vilket bidrar till det genuina intrycket.

Kyrkorummet har präglats av omgestaltningar där ny färgsättning, ombyggnationer, omflyttningar och omdisponering av kyrkoutrymmet skapat en interiör där autenticitets- värdena är begränsade. Antalet bänkrader har kraftigt minskat samt att bänkkvarteren reducerats till två. Läktarunderbyggnaderna gavs ett stort djup vilket skapat ett dunkelt kolonngalleri under läktarmitten. Koret har omgestaltats ett flertal gånger, dels av praktiska skäl men även estetiska orsaker har legat bakom åtgärderna. Predikstolens korg samt altartavlan utgör intakta solitärer vars placering hållits intakt. Restaureringarna 1937 och 1972 innebar för koret att nya dörröppningar tillkom, nytt altare, ny altaromfattning, ny dopplats, borrtagning av väggmåleri, nytt golv samt utökning av golvytan, flyttning av psalmnummertavlor och borttagande av dess fundament, ny färgsättning samt viss ombyggnad av kyrkvärdsbänk och altarring. Koret ger ett proportionerligt och välstrukturerat intryck men ifråga om kulturhistoriskt värde måste detta bedömas som begränsat.

Vapenhuset har fått behålla sin läktartrappa. Denna ska bevaras. Sakristian är funktionellt inredd med moderna förvaringsskåp. Inne i toaletten syns de gamla gångjärnen vilka upplyser om den gamla kordörrens placering, dessa får ej avlägsnas. Skatelövs kyrka är en tidstypisk landsortskyrka men en ytterst sparsmakad exteriör, denna upplevelse måste beaktas. Interiörens omfattande omgestaltningar har ett visst värde i sig för att belysa skilda tidsideal men möjligheterna att exempelvis ändra färgsättning och utföra mindre omstruktureringar bör kunna beaktas.