Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TINGSRYD TINGSRYD 24:1 - husnr 2, TINGSÅS KYRKA

 Byggnad - Värdering

tingsås kyrka (akt.), TINGSÅS KYRKA (akt.)
1/1/06
Motivering
Kyrkans centrala och monumentala placering i Tingsryd medför en direkt påverkan på samhällsbilden vilket genom historien skapat ett starkt identitetsvärde. På platsen har tidigare legat två kyrkor varav den äldsta uppfördes på 1590-talet. En besökare kan i kyrkomuseet ovanför sakristian få en god uppfattning om kyrkplatsens äldre historia genom ett förnämligt inrättat museum som bl.a. uppvisar en rad äldre inventarier. Tyvärr omdanades yttermiljön kraftigt kring 1960 då de närmast magnifika kyrkstallarna revs. Kyrkans exteriör är närmast oförvanskad och följer den typiska planformen för nyklassicistisk kyrkoarkitektur. Däremot förekommer detaljer och stilelement som förstärker fasadens estetiska uttryck vilket delvis frångår de rena ytor som brukar karaktärisera de strikt nyklassicistiska kyrkorna. Den enkla fältindelningen samt tornkrönets och spirans utsökta utformning är karaktärsskapande element som är ytterst viktiga att beakta i samband med vårdåtgärder.

Interiören präglas av de restaureringsarbeten som utfördes 1885, 1930 och 1982. Framförallt färgsättningen har ändrats vid dessa tillfällen beroende på nya smakideal. Viktigt att understryka är att inredningen till stora delar har bevarats där kulörerna istället har skiftat. Detta medför därför höga autenticitetsvärden men där framtida önskemål kring ny färgsättning bör kunna tillstyrkas om förslaget bygger på traditionella färgskalor. För anställda och gudstjänstbesökare har adekvata installationer genomförts som medför ökad tillgänglighet och bekvämlighet utan att kulturhistoriska värden tagit större skada.

Borttagandet av trappan i vapenhuset samt tillkomsten av läktarunderbyggnader med två läktartrappor är de mest påtagliga förändringarna i kyrkorummet. De utrymmen som då togs i anspråk är förhållandevis begränsade och det arkitektoniska utformandet bör betraktas som lyckat. Omdaningen av sakristians östra rum får anses som ytterst tveksamt ur ett antikvariskt perspektiv. Värdet av de tillskapade målningarna som utfördes 1930 och övermålades 1982 är svårt att bedöma. Redan 1930 rådde utpräglad tveksamhet från myndigheterna om målningsförslagets realiserande. De ansågs opassande vilket även framfördes som ett huvudargument 1982 förutom att de var i dåligt skick. De hade dock utgjort ett naturligt inslag för två generationers Tingsrydsbor och var i stilutförande typiska för sin tid.

Korområdet som präglas av halvcirkelformade ytor ger ett värdigt och välstrukturerat intryck vars karaktär måste bevaras. Det ovanligt välfyllda och ordnade museet på sakristians vind har ett egenvärde som ska beaktas. Tingsås kyrka framstår som en god och välbevarad exponent för 1850-talets kyrkoarkitektur vars ideal präglas av nyklassicism. Förändringstrycket har varit måttligt och utförda åtgärder har överlag varit genomtänkta och återhållsamma.