Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ BERG 10:1 - husnr 2, BERGS KYRKA

 Byggnad - Värdering

BERGS KYRKA (akt.)
1/1/07
Motivering
Bergs kyrka uppfördes år 1831-35 i en enkel klassicerande stil. Den har väl avvägda proportioner och präglas exteriört av det symmetriska tänkandet vid gestaltningen. Fasaden är ren och enkelt utformad utan uppenbart dekorativa element.
Exteriören har klarat sig förhållandevis bra under åren. Som på så många andra kyrkor har den ursprungliga taktäckningen bytts ut. Vid restaureringen 1939-40 togs takspånen ner och taken täcktes med kopparplåt, en mycket vanlig åtgärd vid den här tiden. Att återgå till täckning med takspån vid en framtida restaurering är fullt möjligt, men kan inte längre ses som ett självändamål.
Vid den senaste yttre restaureringen 2001-02 restaurerades fasadernas puts. Då lämnades den nedersta delen av fasaden bar och murstenarna fogströks, vilket efterhärmar en från början markerad sockel. Denna åtgärd kan tyckas mindre dramatisk, men utgör ändå en förvanskning av dess exteriör. Troligtvis har den tidigare alltid varit putsad ner till marknivån. Vid framtida restaurering bör därför sockeln putsas och avfärgas med samma kulör som resten av fasaderna eller en något mörkare grå, för att återfå det harmoniska helhetsintryck som utmärker de nyklassicistiska kyrkorna.

Interiören i Bergs kyrka har till stora delar kvar sin ursprungliga inredning i form av bänkfasader, predikstol, läktarbarriär och orgelfasad. Men det har skett några större förändringar i kyrkorummet, framför allt vid restaureringen under arkitekt Hans Lindén år 1967. Det mest synbara var omgestaltningen och utökandet av koret, där arkitekten gick hårt fram. Den gamla altaromfattningen i form av två marmorerade kolonner fick stryka på foten när altartavlan istället utökades med två sidotavlor. Det nya arrangemanget fick karaktären av medeltida altarskåp om än i modern tappning. Koret upplevs idag som än mer asketiskt än med dess tidigare enkla klassicistiska utsmyckning.
Det var också vid detta tillfälle som läktarens inbyggnader tillkom. Dessa är mycket stora och sträcker sig ända fram till läktarbarriären, vilket gör dem till ett dominerande inslag i den bakre delen av kyrkorummet.
Färgsättningen på snickerierna går i grönt med inslag av rött och guld. Troligtvis var inredningen från början enklare målad i framför allt ljust grått, men dagens färger ger ändå ett varmt och harmoniskt intryck. Vid en framtida restaurering finns möjligheten att återgå till tidigare färger, men med tanke på kyrkorummets enkla utformning bör färgsättningen inte hållas alltför enfärgad då man riskera att interiören kan upplevas som kall.

Sammantaget är Bergs kyrka en typisk representant för de nyklassicistiska landsortskyrkorna och framstår som relativt välbevarad. Stor hänsyn bör tas vid framtida restaureringar för att bibehålla den förhållandevis intakta exteriören och för att undvika ytterligare förvanskningar av interiören.