Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ HEMMESJÖ 12:1 - husnr 1, HEMMESJÖ GAMLA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Hemmesjö gamla kyrka (akt.), HEMMESJÖ GAMLA KYRKA (akt.)
1/1/06
Motivering
Hemmesjö gamla kyrka är en av de äldsta medeltida kyrkorna i länet och har därmed ett stort kulturhistoriskt värde i sig. Den kyrka vi ser idag är relativt ursprunglig och har förändrats exteriört ganska lite jämfört med många andra medeltida kyrkor. Den största yttre förändringen kom tidigt, då sakristia byggdes till korets norra sida. Hela kyrkans tak har omkonstruerats, både i tidig ålder och vid restaureringen 1921-25, men dess proportioner och utseende torde vara ganska oförändrade.
Kyrkan präglas av den romanska kyrkans enkelhet och rustika yttre, medan interiörens valv skvallrar om ett senare gotiskt inflytande. Även om stora delar av inredningen nu saknas så präglas rummet av sitt medeltida ursprung. Det är också viktigt att acceptera de olika tidsskikt som samexisterar i en så pass gammal byggnad, även perioder av förfall. Därför bör inte det södra sidoaltaret, som inte heller har någon praktisk funktion, rekonstrueras utan stå som en påminnelse om den tid då medeltida kyrkor ofta ställdes i skuggan av nybyggda tempel. Däremot kan man ifrågasätta den igenmurning av triumfbågens sidourtag som skedde på 1950-talet, vilken nästan helt avskilt koret från kyrkorummet. Hur gamla de tidigare sidoöppningarna är kan vara svårt att fastställa, men de fanns troligen innan kyrkan övergavs 1854.
Det stenlagda golvet bidrar till den ålderdomliga prägeln, men lades in så sent som på 1950-talet, efter flera hundra år med trägolv. Det är i själva kyrkorummet ojämnt och opraktiskt och det torde inte föreligga några hinder om församlingen i framtiden önskar byta ut det mot ett golv av oljade eller obehandlade brädor.
Kyrkans murar har sedan länge varit drabbade av sprickbildningar och är i stort behov av att säkras innan förfallet går för långt. Likaså har de medeltida kalkmålningarna i koret och under triumfbågen till stora delar försvunnit under de åttio år som gått sedan kyrkan restaurerades efter en lång tids förfall. Det är av stor vikt att något görs för att rädda det lilla som återstår för att kyrkan inte skall bli helt anonym invändigt.