Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ VEDERSLÖV 8:1 - husnr 1, VEDERSLÖVS GAMLA KYRKA

 Byggnad - Värdering

VEDERSLÖVS GAMLA KYRKA (akt.)
1/1/06
Motivering
Vederslövs gamla kyrka härstammar från tidig medeltid, troligen från mitten av 1200-talet, och är en byggnad full av historia. Det räcker med att gå in i kyrkorummet för att hänföras av de omfattande målningarna. Dessa kommer inte från en begränsad period utan utgör smakprov på olika tiders sätt att dekorera sin kyrka, från 1200-talets helgonbilder till 1700-talets draperimålningar. Den gamla järnbeslagna ekporten har också sin egen historia. Enligt sägnen sägs den vara tagen från kung Alles slott i Allatorp och tillverkad av smeden Völund, även kallad Verland eller Varing. I ena ytterväggen sitter ett klot som enligt myten sägs vara en kanonkula från någon fientlig slungmaskin.

Oaktat dessa sägner kan man konstatera att Vederslövs gamla kyrka har ett stort kulturhistoriskt värde. Bänkinredningen är den ursprungliga från 1679 och altaruppsats och predikstol tillkom runt mitten av 1700-talet. Måleriet på väggarna sträcker sig ända från byggnadens första århundrade fram till slutet av 1700-talet. Allt detta formar ett genuint kyrkorum som andas ålderdomlighet, trots att flera verkligt gamla inventarier saknas. Den på senare tid omändrade läktaren är enkelt utförd och stör inte intrycket av en inredning som till största delen utformats under barocken.

De två tidiga målningarna av Pehr Hörberg, daterade till 1766, är värdefulla för kyrkans historia. De sitter idag undanskymt för allmänheten och i riskzonen för eventuellt mekaniskt slitage, på läktarbarriärens insida. Eftersom de tidigare utgjort delar av den utvändiga dekorationen av densamma vore det önskvärt att de vändes åt rätt håll. En relativt enkel åtgärd som både verkar förskönande och förebyggande för skador.
Innertaket i kyrkorummet har idag en närmast turkos nyans vilken verkar främmande ihop med den övriga inredningen. Den skulle vid en framtida restaurering kunna ersättas med en mer dämpad nyans som bättre ansluter sig till bänkinredningen, exempelvis den blå färg som korets innertak har.

Vederslövs gamla kyrka är ett mycket intressant tidsdokument, en levande museibyggnad. Det är av stor vikt att den bibehålls i det skick den har idag och inte utsätts för genomgripande åtgärder som förminskar dess kulturhistoriska värde.