Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUNGBY ODENSJÖ 7:1 - husnr 1, ODENSJÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

Odensjö kyrka (akt.), ODENSJÖ KYRKA (akt.)
1/1/07
Motivering
Det kan vara svårt att på ett direkt och entydigt sätt karaktärisera en kyrka med sådan blandad historia som Odensjös kyrka. Den är på samma gång både en tidigmedeltida romansk kyrka och en nyklassivcistisk kyrka från 1800-talet. Branden 1815 förstörde i princip allt utom murarna till långhus och sakristia, vilka fick ligga till grund för återuppbyggnaden. Den nya kyrkan fick dock klocktorn och i väster ett utbyggt vapenhus. Huvudingången flyttades dit efter att tidigare ha varit förlagd till långhusets sydsida. Dessa åtgärder, inklusive återskapandet av hela interiören, var så omfattande att det nu ligger närmare till hands att karaktärisera som ett nybygge. Trots sina tidigmedeltida murar och sin oregelbundna form får den ändå räknas som en nyklassicistisk kyrka.

Ett drygt sekel senare, 1927, byggdes kyrkan ut åt öster med en korabsid, vilket ytterligare förändrade exteriörens karaktär. Stilmässigt ger den ett mycket blandat intryck.

Interiören präglas av den senaste restaureringens färgsättning, som är en tillbakagång till de färger kyrkorummet fick vid restaureringen 1927. De blågröna nyanserna med marmoreringar i dörrspeglar och på läktarbarriären harmonierar väl med kyrkorummets utformning och ger ett både varmt och elegant intryck. Även i interiören finns spår av stilblandningar, även om den som helhet är mer sammanhållen i karaktären.
Korpartiet har också efter den senaste restaureringen blivit mer tilltalande med den återskapade äldre altarringen. Det finns dock inget som hindrar att man i framtiden med fördel skulle kunna ta upp det nu igenmurade korfönstret för att få in mer ljus i kyrkorummet.
De två ankarslut av järn som sitter på långhusets västra gavelfasad bör befrias från puts och målas som de motsvarande på absidens östra fasad.

Odensjö kyrka är en liten och ovanlig representant för de nyklassicistiska kyrkorna, med tydliga spår av den medeltida kyrkoarkitekturen. Denna blandning gör den dock inte mindre intressant ur kulturhistorisk synpunkt. Kyrkan bär drag av flera tidsepokers byggande, vilket utgör en betydande del av dess historia. Det är viktigt att ta fasta på vid framtida restaureringar så att eventuella förändringar inte blir så genomgående att tidsskikten suddas ut.