Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUNGBY TUTARYD 16:2 - husnr 1, TUTARYDS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Tutaryds kyrka (akt.), TUTARYDS KYRKA (akt.)
1/1/05
Motivering
Tutaryds kyrka uppfördes under en period då byggandet av kyrkor i Sverige var klart begränsat. På platsen har det tidigare funnits ytterligare två kyrkor vilket ger miljön en historisk kontinuitet och då Tutaryd räknas som en av de sex till sju allmänt kända offerkyrkorna i gamla Växjö stift ger det än mer dignitet åt platsen. Konstruktion och utformning, spånad ektimmerstomme, är numera högst ovanlig men belyser en byggnadstyp som förr präglade kyrkomiljön i många socknar. Den tydligt avgränsade kyrkogården med den i öster praktfulla klockstapeln ger en vacker inramning till de rödfärgade kyrkofasaderna.

Flytten av vapenhuset är den mest påtagliga exteriöra förändringen samt omgestaltningen av fönsterplacering och fönstrens utformning. Interiören har tyvärr utsatts för en rad genomgripande omdaningar som både förvanskat och förstört inventarier och måleri. Försök till konservering och rekonstruktioner har genomförts, främst 1957, vilket delvis återställt vissa detaljer i kyrkorummet. Dock var fokus på att skapa en välavvägd och stilanpassad interiör då tidigare renoveringar ansågs orsakat ett missvisande och stilvidrigt utseende. En besökare fäster omedelbart ögonen på altaruppsatsen och den magnifika predikstolen. Dessa inventarier tillsammans med dopfunt och läktarbröstning utgör välbevarade skapelser från kyrkans tillblivelse. Det kulturhistoriska värdet är betydande och dess framträdande placering tillsammans med en sedan 1995 ljus och behaglig färgsättning skapar ett mycket vackert och tilltalande kyrkorum. Bänkar, väggar och golv har dock alla tillkommit efter 1950.

En rad samverkande kulturhistoriska, arkitektoniska och byggnadstekniska aspekter medför att kyrkomiljöns helhet bör betraktas som oerhört värdefull. Själva kyrkan markerar tydligt uppdelningen mellan vapenhus, långhus, kor och sakristia och den en gång så representativa exteriören bör numera snarare bedömdes utifrån dess unika karaktär. Denna barockkyrka som trots ett flertal framstående inventarier ändå utstrålar en tilltalande enkelhet får ej förvanskas och stor varsamhet måste prägla såväl underhåll som framtida renoveringar.