Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORGHOLM BREDSÄTTRA KYRKA 1:1 - husnr 1, BREDSÄTTRA KYRKA

 Byggnad - Värdering

BREDSÄTTRA KYRKA (akt.)
6/1/06
Motivering
Sammanfattning
Dagens exteriör består av ett medeltida torn med lanternin byggd 1861 och ett långhus med kor i norr byggda 1848. Tornet bevarar i stora delar sin medeltida karaktär. De förändringar som gjorts är främst förstoring av muröppningarna, upptagning av portal i väster samt påbyggnaden av lanternin och takfris. Även lanterninen bevarar i väsentliga delar sin ursprungliga utformning liksom långhus och kor. Sammantaget gör detta att kyrkan har en enkel och avskalad exteriör som i långhuset är tydligt nyklassicistisk och i tornet och lanterninen har en mer modifierat nyklassicistisk utformning.

För Öland är kyrkan dock mycket tids- och stiltypisk. Det är inte bara i exteriören som kyrkans två huvudsakliga tidsskikt, medeltid och 1800-tal, gör sig påminda. Dessa kan avläsas även i interiören där både långhus, kor och vapenhus är välbevarade. Även om vapenhuset bevarar mycket av sin ursprungliga karaktär har där gjorts förändringar under åren som gör att många av kyrkans tidsskikt ganska påtagligt står att läsa samtidigt i detta rum. Tornets interiör är välbevarad och har främst förändrats genom tillägg i den andra och tredje våningen.

Kyrkorummet är välbevarat och tidstypiskt. Läktarunderbyggnad saknas något som blir allt mer ovanligt i länets kyrkor. Detta gör att den tidstypiska kompositionen i väster med kolonner under läktaren, läktarbröstning och orgelfasad bidrar som helhet till kyrkorummets gestaltning. Även bänkinredningen är välbevarad och två av de ursprungliga bänkkvarteren i koret finns fortfarande bevarade liksom stora delar av läktarens bänkar. Kyrkorummet domineras av altaruppsatsen från 1848, predikstolen från 1700-talet och de ursprungliga draperimålningarna kring dessa.

Kyrkan har förhållandevis få lösa inventarier. Främst rör det sig om några medeltida skulpturer och ett par kronor från 17- och 1800-talen. Dopfunten från 1200-talet i gotländsk kalksten bidrar dock starkt till interiörens karaktär och kontinuitetskänsla.

Slutligen är kyrkan en god representant för öns under 1800-talet ombyggda kyrkor. Det nyklassicistiska långhuset och sakristian är typiska representanter för de sakristior och långhus som byggdes till öns medeltida torn och tillsammans med tornet idag bildar en på samma gång typisk och särpräglad enhet med stort kulturhistoriskt värde.