Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORGHOLM PERSNÄS KYRKA 1:1 - husnr 1, PERSNÄS KYRKA

 Byggnad - Värdering

PERSNÄS KYRKA (akt.)
6/1/06
Motivering
Här följer ett sammanfattande underlag till en kulturhistorisk bedömning, sammanställt av Magdalena Jonsson, Kalmar Läns museum 2006.


Sammanfattning
Persnäs kyrka och kyrkogård utgör sedan medeltiden ett centrum i bygden. Trots en förskjutning av till samhället Sandvik med sin stenindustri behöll den gamla kyrkplatsen sitt inflytande som administrativt centrum i bygden. Kring kyrkan ligger kyrkogården med flera vackra äldre gravvårdar, stigluckorna och kyrkogårdsmuren.

Persnäs kyrka ombyggdes i mitten av 1800-talet då många arkitekter i Sverige förespråkade en återgång till äldre stilideal. Persnäs kyrka byggdes exteriört i en blandning av nyromansk och nyklassicistisk stil. Av den medeltida kyrkan bevarades västtornet vilket än idag i stort sett har kvar sitt ursprungliga utseende. Det är ett av två kyrktorn på Öland som inte byggts om och försetts med lanternin eller spira. När det nya långhuset byggdes 1857 valde man dock att återuppföra detta med samma korsformade plan som den medeltida kyrkan hade haft. Kyrkor med korsformad plan är ovanliga i Växjö stift och Persnäs kyrka är det enda exemplet på Öland. Det nya korsformade långhuset försågs med en sparsam nyromansk dekor vilken dock i stor utsträckning har tagits bort under 1900-talet. Trots detta får kyrkan exteriört sägas var relativt välbevarad.

Interiört präglas kyrkorummet i dag en blandning av olika stilar. Här finns föremål från den gamla kyrkan och nya företeelse som tillgodosett 1900-talets önskemål om hur man ska använda kyrkorummet. Bevarade är grundförutsättningarna som planformen, innertaket, fönster och den västra ingången. Dessutom finns samtliga läktare, orgelfasaden och predikstolen bevarade tillsammans med ytterligare ett antal lösa inventarier. Interiört är Persnäs kyrka alltså inte bevarad i sitt ursprungliga skick utan präglas av de förändringar som gjordes vid renoveringen 1959-60. Kyrkorummets kulturhistoriska värde vilar till stor del i kyrkorummets planform och inventarier från olika tider som utgör en pedagogisk provkarta över olika konstnärliga stilar från medeltiden fram till idag.

Under 1800-talet förändrades de öländska medeltidskyrkorna. Många genomgick kraftiga ombyggnader medan andra revs och ersattes av nya kyrkor. Persnäs kyrka med det välbevarade västtornet hör till de kyrkor som trots ombyggnaden i mitten på 1800-talet bevarar en tydlig koppling till kyrkans äldsta historia i Persnäs socken.