Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORGHOLM VI 3:5 - husnr 1, KÄLLA NYA KYRKA

 Byggnad - Värdering

KÄLLA NYA KYRKA (akt.)
6/1/06
Motivering
Generella värden
Som alla andra kyrkor byggda före utgången av år 1939 skyddas Källa kyrka genom Kulturminneslagen (SFS 1988:950). Lagskyddet är ett uttryck för att dessa kyrkor anses ha ett högt kulturhistoriskt värde. Det är inte enbart kvalitativa, estetiska eller historiska egenskaper som tillmäts värde, utan också symboliska och ickemateriella. Varje kyrka utgör ett lokalt kulturarv för sin bygd och är ofta bland de äldsta byggnaderna i socknen. Kyrkorna har generella värden, d v s sådana som är gemensamma för alla kyrkor. I skriften ”Kulturhistorisk karaktärisering och bedömning av kyrkor”, utgiven av Riksantikvarieämbetet, ges exempel på sådana värden och karaktärsdrag. Kyrkan och kyrkomiljön är karaktärsskapande för bygden, ett landmärke och en orienteringspunkt i landskapet. Den är en symbol för trygghet, kontinuitet och förankring i tillvaron. Det lagliga skyddet omfattar kyrkobyggnadens exteriör och interiör, dess inventarier samt kyrkogården med dess byggnader och fasta anordningar


Sammanfattande övergripande kulturhistorisk bedömning
Källa nya kyrka och kyrkogård utgör sedan 1800-talets andra hälft socknens centrum. Då flyttades sockencentrat från Källa Gamla kyrka med anor från medeltiden. Den medeltida kyrkan är idag ett omtyckt besöksmål och används sommartid för bröllop och konserter.

Källa kyrka byggdes under 1800-talets andra hälft då många arkitekter i Sverige förespråkade en återgång till medeltidens mystiska kyrkorum. Källa nya kyrka byggdes i nygotisk stil vilken var en av dessa byggnadsstilar med medeltida influenser som blev populära. Exteriört är Källa nya kyrka idag ett gott exempel på denna stil. I byggnadens återfinns flera av gotikens typiska stildrag och dekorelement men tolkade i nygotikens anda. Kyrkan är exteriört välbevarad.

Interiört är kyrkorummet i dag en blandning av olika stilar. Här finns föremål från den gamla kyrkan och nya företeelse som tillgodosett 1900-talets önskemål om hur man ska använda kyrkorummet. Av det ursprungligen nygotiska kyrkorummet finns idag rester kvar i innertakets utformning, bänkinredningen och orgelfasaden. Interiört är Källa nya kyrka alltså inte bevarad i sitt ursprungliga skick. Kyrkorummets kulturhistoriska värde vilar till stor del i inventarierna som utgör en pedagogisk provkarta över olika konstnärliga och arkitektoniska stilar från medeltiden fram till idag.

Under 1800-talet förändrades de öländska medeltidskyrkorna. Många genomgick kraftiga ombyggnader medan andra revs och ersattes av nya kyrkor. Kyrkorna i Källa är det enda exemplet på att man bevarat den gamla kyrkan och istället byggt en ny, för tiden modern kyrka på en ny kyrkplats. Det gör att det båda kyrkorna med sina kyrkogårdar och sockencentra idag tillsamman utgör en ovanlig och värdefull kulturmiljö.