Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KALMAR DÖRBY KYRKA 1:1 - husnr 4, DÖRBY KYRKA

 Byggnad - Värdering

DÖRBY KYRKA (akt.)
1/1/06
Motivering
Här följer ett sammanfattande underlag till en kulturhistorisk bedömning av kyrkobyggnaden, sammanställt av Kalmar Läns museum 2006.


Sammanfattning
I exteriören är det främst den medeltida utformningen och 1700-talets omdaning som präglar kyrkan som ger ett ålderdomligt intryck vilket förstärks av kyrkans avsaknad av torn.
Interiören har en tydlig 17-1800-tals prägel där ramen i form av planform fönsterform, volym, takform och bänkinredning främst bär 1700-talets signum medan, altaruppsats, orgelfasad och altarring har formats av 1800-talets nyklassicistiska stilriktning.
Bland inventarierna märks främst den äldre altaruppsatsen från 1600-talet. Kyrkan har tidigare haft flera epitafier och huggna gravstenar men den äldre altaruppsatsen är tillsammans med dopfunten från 1600-talet de inventarier som idag ger en bild av den äldre kyrkans interiör.
Sammantaget har kyrkan ett stort kulturhistoriskt värde då den ger vidd åt den tidiga nyklassicismen i länet samtidigt som den bevarar stora delar av sitt medeltida murverk. Den äldre altaruppsatsen är viktig för kontinuitetskänslan i kyrkan samtidigt som den är ett fint och välbevarat arbete.