Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖRBYLÅNGA BRÖTTORP 13:1 - husnr 1, NORRA MÖCKLEBY KYRKA

 Byggnad - Värdering

NORRA MÖCKLEBY KYRKA (akt.)
8/1/06
Motivering
Sammanfattning av en kulturhistorisk värdering av Norra Möckelby kyrka av Kalmar Läns museum.

Sammanfattning
* Som många av kyrkorna på södra Ölands östsida ligger Norra Möckleby på landborgskanten vid strandvallen. Kyrkorna utgör en viktig del av Ölands historia. De har spelat en central roll i samhällenas utveckling från fornkristen tid till våra dagar.

* Kyrkomiljön i Norra Möckleby är välbevarad. Till kyrkomiljön hör förutom kyrkan och kyrkogården även prästgården med flygelbyggnader och uthus, samt bårhuset (f.d. sockenmagasinet ) i kyrkogårdens nordöstra hörn. Söder om kyrkogården ligger f.d. skolbyggnaden och kantorsbostaden. Skolan fungerar idag som församlingshem. Viktiga för upplevelsen av kyrkomiljön är även kalkstensmurarna och den uppvuxna trädkransen kring kyrkogården.

* Norra Möckleby som kyrkby har fornkristna anor. Det har troligen funnits en kyrka på platsen sedan 1000-talet. På 1100-talet uppfördes en stenkyrka, som sedan kom att byggas om och byggas till under 11- och 1200-talen. Resultatet blev en mäktig s.k. klövsadelkyrka med två torn och ett två våningar högt långhus.

* Kyrkan får sin särart genom de spår som finns av olika byggnadsetapper. I tornet finns många detaljer som visar hur byggnaden har förändrats sedan medeltiden. Betydande delar av tornets murverk och stenvalv är bevarade från 1200-talet. I tornet finns spår i form av äldre putsskikt, avfärgningsrester och konstruktionsdetaljer.

* Norra Möckleby är en av många kyrkor på Öland där långhuset revs helt och där nytt långhus och sakristia uppfördes vid det medeltida tornet. Huvuddragen i sin nuvarande form fick kyrkan 1824 när det nya långhuset uppfördes. Den nya kyrkan kom att bli en av få kyrkor på Öland med rak östvägg och sakristia i norr.

* Tillsammans bildar det medeltida tornet och det nyklassicistiska långhuset en spännande helhet, vars utformning och proportioner avspeglar såväl medeltid som detaljer typiska för det tidiga 1800-talet. Uttryck för stilen är långhusets sadeltak och höga, symmetriskt placerade fönsteröppningar.

* De nyklassicistiska influenserna är synliga även interiört. Kyrkorummet är ljust och rymligt med stora fönster och tunnvälvt innertak. Inventarierna är enkla och färgsättningen dov. Betydande uttryck för stilen är också den slutna bänkinredningen.

* Kyrkorummets dominerande intryck kan härledas till tre tidpunkter. Först de nyklassicistiska grunddragen från 1824. Därefter orgelskåpet och altaruppsatsen från 1800-talets slut. Slutligen de stora förändringar som gjordes vid renoveringen 1954 då kalkstensgolvet lades och bänkinredningen ändrades.