Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NYBRO MADESJÖ KYRKA 1:2 - husnr 3, MADESJÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

Madesjö Kyrka (akt.), MADESJÖ KYRKA (akt.)
1/1/06
Motivering
Madesjö kyrka utgör än idag ett tydligt landmärke även om master för mobiltelefoni har börjat konkurrera om uppmärksamheten. Kyrkplatsen är fortfarande en viktig mötesplats i och med närheten till skolan och de vägar som utgår från kyrkan.

I Madesjö kyrkas exteriör avspeglas hur kyrkobyggnadsidealet förändrats under 1700- och 1800-talet. Långhuset representerar en tidig nyklassicism och hör till en grupp kyrkor i länet vilka är uppförda i gustaviansk stil under andra delen av 1700-talet.
Tornet, uppfört 1830, med ingången i väster och lanterninen utgör ett gott exempel på den mogna, fullt utvecklade nyklassicismen. I och med att tornet uppfördes fick Madesjö kyrka ett för Småland typiskt utseende. Kyrkan blev det vi brukar kalla för en ”Tegnérkyrka”. Vid renoveringen på 1880-talet inspirerades man av nyromaniken och i stort sett har kyrkan behållit detta uttryck. Madesjö kyrkas exteriör är därmed ett gott exempel på det sena 1800-talets smak när det gäller kyrkobyggnader men har även vissa äldre drag i sin karaktär.

Interiört får kyrkorummet idag sägas uppvisa en inredning som spänner från Jonas Berggrens predikstol i rokokostil till Sven-Bertil Svenssons krucifix från 1980-talet. Till stor del präglas dock kyrkan av 1880-talets renovering som skapat förutsättningen för det kyrkorum vi ser idag. 1900-talets renoveringar har dock avsatt tydliga spår. Från 1950-talets stora renovering härstammar absidfönstrens glasmålningar och den för tiden typiska bänkinredningen medan 1980-talets renovering omgestaltade användningen av utrymmet i absiden. Den senaste restaureringen bidrog också till att på nytt lyfta fram detaljer från 1880-talets restaurering och därmed förstärka den nyromanska karaktären i det i övrigt tydligt klassicistiska kyrkorummet.

Kyrkobyggnaden och dess utvecklingshistoria visar på hur konst- och arkitekturstilar samt synen på liturgin förändrats från mitten av 1700-talet fram till idag. Ett tränat öga kan i kyrkorummets karaktär finna spår från olika tider vilketgör Madesjö kyrka till ett värdefullt pedagogiskt redskap.