Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TORSÅS TORSÅS KYRKA 1:1 - husnr 1, TORSÅS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Torsås kyrka (akt.), TORSÅS KYRKA (akt.)
1/1/08
Motivering
Trots de förändringar som kyrkan genomgått finns mycket av 1700-talskaraktären bevarad i det arkitektoniska uttrycket. Till de mest utmärkande dragen hör långhusets stora bredd och det höga branta taket som ger en stor takyta i förhållande till fasaderna. I övrigt är 1950-talsrenoveringen den som är tydligast framträdande med tillbyggnaden för sakristia och kapell i norr och de förändrade entréerna. 1950-talets tillägg är dock utförda med stor omsorg om kvalitet och material vilket ger en god helhetsverkan. De enkla kalkstensportalerna och dörrarnas påkostade smidesbeslag med historiserande formspråk är väl värda att lyfta fram. De utgör också en slags hänsyftningar till kyrkans långa kontinuitet på platsen.

Dagens kyrkorum är präglat av de fyra stora renoveringar det genomgått under 1900-talet. Den ursprungliga karaktären är bara delvis bevarad genom kyrkorummets stora rymd, med det höga takvalvet som mest framträdande karaktärsdrag och med läktarpartiet som enda bevarade fasta inredning. Till det ursprungliga hör också den framträdande predikstolen i barock medan orgelhuset hör nyklassicismen till. Ingen av de tidigare renoveringarna som utförts har bevarats i sin helhet, men föresatsen att lyfta fram det tidiga nyklassicistiska kyrkorummet samtidigt som församlingens äldre kyrkohistoria synliggörs, har varit en röd tråd under hela 1900-talet. Trots att bänkinredningen har gjorts ny flera gånger och antalet bänkar kraftigt decimerats har den behållits med ett traditionellt utförande, väggarna har kalkats i ljus kulör och på läktarbröstning och predikstol har den ursprungliga färgsättningen lyfts fram. Det numera stora koret präglas av sin triumfbåge, och de två utmärkande medeltida inventarierna. Förändringar och tillägg har utförts med helhetstanke och känsla för kvalitet och material vilket bör beaktas i kyrkans framtida förvaltning.

Kapell och sakristia i utbyggnaden norr om kyrkan är helt och hållet skapelser av 1950-talets ombyggnad och utförda med hög kvalitet.

Sammanfattning

• Kyrkan ingår i en kulturmiljö som inkluderar kyrkogården med klockstapel, kapell, omgärdning och äldre gravvårdar samt närliggande bebyggelse i form av prästgård, arrendeboställe och äldre skolbyggnader.
• Kyrkans exteriör bevarar, trots stora förändringar, mycket av sin ursprungliga 1700-talskaraktär i sin regionala tappning. Förändringar och tillägg har utförts med helhetstänkande och omsorg om material.
• Interiört har kyrkorummet genomgått flera stora förändringsfaser som var och en lämnat sitt avtryck. I rummet lyfts den tidiga nyklassicistiska karaktären fram tillsammans med hänsyftningar till kyrkans äldre historia.
• Bland inventarier bör särskilt det medeltida altarskåpet och triumfkrucifixet samt predikstolen i barock lyftas fram.