Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HULTSFRED JÄREDA 17:1 - husnr 1, JÄREDA KYRKA

 Byggnad - Värdering

JÄREDA KYRKA (akt.)
6/17/04
Motivering
Järeda kyrka och den intilliggande kyrkbyn har varit socknens centrum sedan medeltiden och fram till 1900-talets början. Kyrkomiljön med kyrka, kyrkogård, prästgård, församlingshem, skola och den intilliggande kyrkbyn utgör en tydligt avläsbar enhet i landskapet. Det höga läget invid Järnsjön gör kyrkan synlig vida omkring i det omgivande landskapet.
Den välbevarade kyrkobyggnaden från 1771-74 utgör tillsammans med kyrkorna i Odensvi, Döderhult och Södra Vi en liten grupp kyrkor som uppförts i en övergångsstil med kvardröjande äldre stildrag. Järeda kyrka karaktäriseras av sitt höga spåntäckta tak och sitt säregna satta och låga torn med spånklädd huv och lanternin. Från ombyggnaden 1848 märks särskilt ändringen av fönstren från stickbågiga till rundbågiga samt korportalen med sin klassicistiska omfattning. Interiören präglas av renoveringen som gjordes av Johannes Dahl på 1930-talet då många av förändringarna från 1848 togs bort och kyrkan återfick mycket av det uttryck den haft när den byggdes.

Sammanfattningsvis:

·Kyrkan tillsammans med sin kyrkogård bildar en miljö som har ett högt kulturhistoriskt värde.

·Kyrkan som helhet utgör ett välbevarat exempel på en av de få kyrkor i området som uppförts i en nyklassisk stil med äldre kvardröjande stildrag.

·Den invändiga ljusa färgsättningen i vitt, grått och blått samt rummets disposition med slutna bänkkvarter och korbänkar medverkar till att ge den upplevelse som kyrkorummet byggdes för att ge.

·Predikstol och altaruppsats har ett högt kulturhistoriskt värde både som enskilda föremål men även som delar i det välbevarade kyrkorummet.