Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ANEBY MARBÄCK 15:1 - husnr 1, MARBÄCKS KYRKA

 Byggnad - Värdering

MARBÄCKS KYRKA (akt.)
10/21/04
Motivering
Marbäcks kyrka uppfördes på 11- och 1200-talet och åskådliggör idag med tydlighet dels kyrkans äldsta historia men även senare tiders användande. För läsbarheten och förståelsen av kyrkans föränderliga historia är tydligheten av varje tidsskikt av stor betydelse. Exteriören visar upp denna tydlighet genom olika putsstruktur på de äldsta delarna (långhus, kor och absid) gentemot de yngre (torn och korsarmar). Västtornet från 1879 är tidstypiskt gestaltat med historiserande element som de klassiserande bågmotivet vid de klocköppningarna och den gotiskt spetsiga spiran. I korets östra fasad finns tre återupptagna fönsteröppningar som troligen är från 1200-talet. Dessa visar på ett inflytande från cisterciensernas klosterkyrkor som ofta byggdes med tredelade fönsteröppningar i östra korväggen. Flera gårdar i närheten och socknen har dessutom varit klostergods.

I interiören är historien mer påtaglig. Av kyrkans äldsta historiska uttryck märks - förutom hela stommen i långhus och kor - främst det rika kalkmåleriet och de samtida valven från skiftet mellan 14- och 1500-talet. Altaruppsatsen, predikstolen, draperimålningarna och fönsteröppningarna är viktiga uttryck för 1600-talets betydelsefulla period då socknens befolkning ökade och kyrkan byggdes ut. Det sentida kyrktornet i väster är ett tidstypiskt tillägg från 1879 liksom de båda korsarmarna från 1913 som ersatte de ursprungliga från 1600-talet. Restaureringen 1946-48 var omfattande utan att själv sätta sin tids prägel på kyrkan, bänkinredningen som är ett av de mer framträdande tillskotten utformades efter en bevarad 1600-talsförlaga.

Kyrkans samlade och värdefullaste karaktärsdrag är att den underordnar sig sin historia och låter denna framträda. Nya tillägg har underordnat sig äldre tidsskikt genom enkelhet i utformning och hög materialkvalitet. Tack vare detta kan den historiska kontinuiteten läsas och grunden för ett kulturhistorisk mycket högt värde bevaras.

Sammanfattning
- Kyrkan har unika kalkmålningar med mycket högt konsthistoriskt värde. Dessa kan troligen tillskrivas mäster Amunds skola eller dennes tradition, från 1400-talets slut eller 1500-talets början.
- De ursprungliga och återupptagna fönsteröppningarna i östra korväggen visar på cisterciensernas inflytande på kyrkobyggandet i trakten.
- Långskeppets och korets stomme är ursprungliga med huvudsakligen orörda och autentiska murverk - dessa är mycket värdefulla för kunskap om kyrkans äldsta historia.
- Bänkinredningen är från 1948 och gjord efter kyrkans troligen första fasta bänkinredning. En bänkdörr från denna finns bevarad och är ännu i bruk, bänkdörren från Jacob Pistols bänkrad från 1600-talets mitt.
- Orgelfasaden är från 1859 av Erik Nordström och fortfarande i oförändrat skick.
· Äldre föremål tagna ur bruk och som förvaras på annan plats i kyrkan är viktiga för berättelsen om kyrkans användande under olika tider.