Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ EDSHULT 2:1 - husnr 1, EDSHULTS KYRKA

 Byggnad - Värdering

EDSHULTS KYRKA (akt.)
9/16/04
Motivering
Edshult kyrka är uppförd i empirestil och präglas exteriört av en stor volym, höga rundbågformiga fönsteröppningar. Det karakteristiska lanternintornet har vid Edshult en något satt form. Invändigt intar Edshult en särställning genom den ombyggnad som genomfördes 1955-57 då kyrkorummet avkortades och en lillkyrka inordnades bakom korväggen. Till sitt uttryck uppvisar det avkortade kyrkorummet ett välhållet nyklassicistiskt utseende med en ljus färgskala dominerad av grå nyanser och förgyllda inslag i listverk och ornament. Lillkyrkan gjordes i en klassiserande modernism, där finns även ett medeltida altarskåp vilket bidrar till att förmedla Edshults långa kristna historia.

Inredningen i kyrkan som bänkinredning, altarring, orgelläktare och predikstolen är den ursprungliga. De östra bänkkvarteren plockades bort när kyrkorummet förkortades. Det har aldrig gjorts någon läktarunderbyggnad i Edshult kyrka vilket annars är en mycket vanlig förändring i de nyklassicistiska kyrkobyggnaderna. Detta bidrar till att Edshult kyrka upplevs som tämligen autentisk trots den mycket omfattande ombyggnad som gjordes på 1950-talet.

Kyrkans orgel är byggd av orgelbyggaren Sven Nordström som var en av de mer namnkunniga orgelbyggarna för sin tid, orgeln restaurerades till sitt ursprung på 1990-talet. Dopfunten skänktes till kyrkan 1672 och är utförd av mässing, liknande funtar finns i Mellby och Kråkshults kyrkor. Från den medeltida kyrkan återfinns förutom redan nämnda altarskåp, funt m.m. även några dekorationsmålade brädor och i trä utskurna druvklasar. Den kamin som finns i kyrkan ställdes in 1957 och kom ursprungligen från Höreda kyrka, den vittnar dock om äldre tiders uppvärmningssystem.

I Jönköpings läns museum och Statens historiska museum finns ytterligare inventarier som kommer från Edshults gamla kyrka.

Inventarier tagna ur bruk och förvarade på sekundär plats är viktiga dokument över kyrkans användning i äldre tid.
Sammanfattning
- Kyrkan är en representant för den mogna nyklassicismen. Exteriört är kyrkan mycket välbevarad medan den invändigt undergått en omfattande ombyggnad. Förändringen har medfört att det ursprungliga kyrkorummet avsevärt förkortats men i övrigt behållit sin nyklassicistiska prägel.
- Lillkyrkan är ett särpräglat exempel på hur senare tiders behov av mindre intimare kyrkorum lösts.
- Edshult har förutom den stora ombyggnaden inte upplevt många andra förändringar som präglat många andra nyklassicistiska kyrkorum. Den ursprungliga bänkinredningen är kvar, ingen läktarunderbyggnad har utförts och den ljusa färgskalan är bibehållen i kyrkorummet.
- De äldre delarna som finns i kyrkan förmedlar den långa kristna historia som finns i Edshult. Även om kyrkan är uppförd på ny plats så finns belägg på att den kristna traditionen går tillbaka till 1400-talet, sannolikt även längre. Begravningsvapnet och dopfunten berättar om den koppling mellan kyrka och adel som historiskt betytt mycket för samhället.