Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ EKEBERG 1:7 - husnr 1, HULTS KYRKA

 Byggnad - Värdering

HULTS KYRKA (akt.)
9/30/06
Motivering
Hults kyrka föregicks av en medeltida kyrkobyggnad som var uppförd omkring tre kilometer söder om den nuvarande kyrkan. Den nya kyrkan byggdes under den nyklassicistiska epoken efter ritningar av arkitekt Axel Nyström vid Överintendentsämbetet i Stockholm.

Exteriört är kyrkan välhållen och uppvisar det element som präglar nyklassicismen – lanternintorn, sadeltak och höga fönsteröppningar. Invändigt dominerar det nyklassicistiska uttrycket men med några moderna förändringar såsom läktarunderbyggnad och att den ursprungligt strikta och avskalade arkitekturen har tillförts äldre inventarier och inredning och konstnärlig utsmyckning.

Inredningen i kyrkan är i stort ursprunglig och kyrkorummet har en autentisk och välavstämd färgsättning. Viktiga element i kyrkorummet är Nordströmsorgeln med läktare, den slutna bänkinredningen samt predikstolen och altaranordningen. De äldre inventarier som tillkommit i kyrkorummet på senare tid harmonierar i mycket väl med den ursprungliga stilen.

Sammantaget är kyrkan en god representant för den nyklassicistiska traditionen där exteriören är oförändrad och interiören i stort har kvar sin ursprungliga inredning och färgsättning. Sentida tillägg är läktarunderbyggnaden samt de äldre inventarierna och inredning som använts dels som dekorativa inslag men som också bidrar till att förmedla Hults långa kristna kontinuitet.

Inventarier tagna ur bruk och förvarade på sekundär plats är viktiga dokument över kyrkans användning i äldre tid.

Från den äldre kyrkan
Dopfunten som står i koret är medeltida. Den är utförd av sandsten och överfördes från den gamla kyrkan i samband med att den nya kyrkan uppfördes.

Den nuvarande altaruppsatsen är från 1673, den har tidvis fungerat som dekorativt inslag i kyrkorummet men sedan 1983 används den som kyrkans altarprydnad.
Predikstolen som är uppställd i tvärgången mot den östra långhusentrén tillverkades 1678 av bildhuggaren Swen Torbiörnsson Röding från Jönköping.Brudstolen i koret är från 1700-talet.

1800-talet
Kyrkan är i sin helhet från 1800-talet. Det mesta av den fasta inredningen är från byggnadstiden.

1900-talet
Senare tillägg har främst varit funktionellt betingade, den förändring som påverka kyrkans karaktär mest är läktarunderbyggnaden som utfördes på 1960-talet. Sentida utsmyckning är de målningar som är uppsatta i korabsiden.

Sammanfattning
- Kyrkan är en välhållen representant för det nyklassicistiska kyrkobyggandet. Exteriört är kyrkan mycket välhållen medan interiören uppvisar typiska förändringar såsom en läktarunderbyggnad.
- Den fasta inredningen är till stora delar den ursprungliga och kyrkan har behållit sin ljusa färgsättning, dominerad av grå nyanser och förgyllning.
- Det finns flera äldre inventarier och inredning som förmedlar Hults långa kristna kontinuitet. Dessa delar har ingen egentlig förankring i det nyklassicistiska kyrkorummet men har med tiden funnit hävd.