Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ HÖREDA 4:1 - husnr 1, HÖREDA KYRKA

 Byggnad - Värdering

HÖREDA KYRKA (akt.)
9/30/06
Motivering
Höreda kyrka är i grunden en medeltida stenkyrka. Kyrkans murverk har genomgått stora ingrepp genom rivningar, tillbyggnader, ändringar genom dörr- och fönsteröppningar, men kan troligen fortfarande ge svar om vilka delar som härrör från vilken tid. Försiktighet i hantering av murverk, takstolar, grunder och skarvar mellan olika byggnadsdelar är viktigt för att utröna ny kunskap om dess äldsta historia. Kyrkans planlösning med T-formad korsform och kor förlagt i söder är ett resultat av 1700-talets befolkningsökning och nödvändigheten att bygga till, vilket drastiskt ändrade kyrkans orientering. Utvändigt speglar också kyrkan sin historia genom sina olika byggnadsdelar – tydlighet i befintliga skillnader mellan dessa är värdefullt för läsbarheten.

I sin utbyggda form med delar från olika epoker är Höreda kyrka ett typiskt exempel på de anpassningar som man fick göra i medeltidskyrkorna på grund av 1700-talets befolkningstillväxt, samt hur dess ändringar utformades på lokal nivå innan man blev tvungen att inhämta tillstånd från Överintendentsämbetet i Stockholm.

Invändigt speglas olika händelser och stilideal ännu tydligare än i exteriören. Inventarier i bruk så som predikstolen från 1800-talets början i nyklassicism fram till 1930-talets glasmålningar och färgsättning visar en stilkarta på olika ideal under olika perioder. Bänkgavlar och svarvade pinnar i trappräcken har lokal anknytning genom att vara tillverkade av kyrkans dåvarande kantor Holmström under 1880-talet. Dessa förekommer dessutom även i Mellby kyrka, vilket bekräftar de båda kyrkornas nära förhållanden. Färgsättningen är inte enhetlig och följer inget samlat mönster utan är mer anpassat efter respektive föremål. Föremålen förekom-mer som trärena, laserade i olika färger och i olika grader, marmorerade och täckmålat i olika färger.
Utrymmet under orgelläktaren är till skillnad från många andra kyrkor inte inbyggt vilket förknippas med ursprunglighet och autenticitetsvärden. Även tornet är välbevarat och innehåller dessutom det hjul som användes vid bygget av tornet och installationen av kyrkklockorna. Liknande hjul finns inte bevarat i någon annan kyrka i länet och har ett stort teknikhistoriskt värde. Orgeln är från 1883 och är efter en restaurering på 1960-talet i välbevarat, nästan ursprungligt skick.

Sammanfattning
- Höreda kyrka utgör en god representant för de medeltida kyrkor som var tvungna att byggas ut i mitten på 1700-talet på grund av befolkningsökningen. Typiska uttryck för detta ligger i olikheter i de skilda byggnadsdelarna, och kyrkans orientering i nord-sydlig riktning.
- Höreda bär på många olika spår från sin långa historia. Murverk, takstolar, målerirester etc är värdefulla för förståelsen och läsandet av kyrkans historia.
- Interiören präglas av många olika inventarier och inredningsdelar som representerar olika epoker som kyrkan har genomlevt. Detta tar sig uttryck genom att en mångfald olika stilar är företrädda, huvudsakligen även med olika målningstekniker som understryker deras olika ursprung.
- Tornet är i stort sett oförändrat sedan det uppfördes 1833, och har även bevarat det uppfodringshjul som användes vid uppförandet. Detta har stora teknikhistoriska värden.